Engelli sağlık raporu nasıl alınır?

İş arayan sayısı zamanımızda gittikçe artmaktadır. İş arama ve bulma sürecinde birçok evrak ve başvuru belgesinin doğru olarak temin ...

İş arayan sayısı zamanımızda gittikçe artmaktadır. İş arama ve bulma sürecinde birçok evrak ve başvuru belgesinin doğru olarak temin edilmesi, insanlar için büyük önem arz etmektedir. Hassaten İşkur'a olan başvurularda, engelli personel başvurularından yararlanmak isteyen kimselerin, sahip oldukları engelli, sağlık kurumlarından onaylatmaları gerekir. Bu makalemizde “Engelli Sağlık Raporu Nasıl Alınır?” konusun ele aldık.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nereden ve Nasıl Alınır?

Türkiye'de engelli insanların sahip oldukları engeli ispatlamaları Engelli Sağlık Kurulu Raporu ile mümkün olur. Bu raporu temin eden kimseler, başvuru sürecinde edinmeleri gerekli olan diğer belgeleri da temin edebilirler. Sözü edilen raporu, yetkili tam teşekküllü kamu hastaneleri verebilmektedir. Bu raporu veren hastaneler ara sıra yenilenmektedir. Her yetkili hastanenin sağlık kısmı bulunur. Başvuruların hastanelerin bu kısmına yapılmaları gerekir. Sağlık raporunu temin etmek için engelli kişinin kendisi, velisi veyahut raporu isteyen kurumun kendisi şahsen başvurabilir. Kamu kurumlarına ait olan birimler gereken görmeleri halinde sevk yolu ile talepte bulunabilir. Sağlık Kurulu'nun vermiş olduğu raporlar tümüyle ücretsizdir. Kimselerin raporu temin etmek için bir fiyat ödemesi gerekmez.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Başvurusu İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir?

 

Engelli Sağlık Kurulu Raporu için her şeyden önce hastahane aracılığıyla verilen dilekçeyi doldurmanız gerekir. Dilekçe doldurulduktan sonra yetkililere, engelli kişinin Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisini, sonrasında da 5 adet fotoğrafın teslim edilmesi gerekir. Evrak işlemleri tamamlanınca yetkililer sizi gereken birimlere yönlendirerek muayenenin gerçekleşmesini sağlayacaklardır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Onayı

Yukarı kısımda anlatılan işlemler bitince, rapor sonucunun ne zaman çıkacağını görevlilerden öğrenebilmektesiniz. Hastaneler çoğunlukla raporları belirledikleri günler içinde dağıtmaktadırlar. Bu günler hastaneye göre değişmekte olup, yetkili kimselerden öğrenmeniz gerekir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporlarının onay prosesi şu biçimde gerçekleşmektedir:

Raporlar kurumlar aracılığıyla yapılmış olan başvurularda 3 nüsha, kişisel olarak yapılmış olan başvurularda ise 2 nüsha olarak hazırlanarak, başhekim aracılığıyla onaylanır.

Engelli Sağlık Kurumu Raporu'nun 1 nüshası başvuru sahibi bireye teslim edilir, eğer başvuruyu kurum yapmış ise raporun 1 nüshası raporu talep eden kuruma gönderilir.

Raporun 1 nüshası ise hastahane aracılığıyla saklanır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nun Geçerlilik Süresi Nedir?

Raporda belirtilmiş engelin geçici ya da kalıcı olduğu, raporun verildiği kurum aracılığıyla belirtilmelidir. Bunun yanında eğer engel geçişi ise, raporun geçerlilik zamanı belirtilmelidir. Eğer sağlık kurumu, engelin kalıcı olduğuna karar verirse, raporda bunu belirtir. İlgili engelde bir değişme olursa, kimsenin talebi üstüne rapor ve buna bağlı kimsenin engel oranı tekrar düzenlenerek, başka bir rapor çıkartılır. Yazımızın sonunda yer bulan bağlantıya tıklatarak Engelli Sağlık Kurulu Rapor örneğine ulaşabilmektesiniz.

Engel Oranı Nasıl Hesaplanır?

Kişinin engel oranı Sağlık Bakanlığının belirlediği Özürlülük Oranları Cetveline göre hazırlanmaktadır. Doktor, raporda belirteceği engel oranını belirlemekte kendi inisiyatifini kullanabilir. Lakin yönetmeliğe göre karar vermek durumundadır. Engellilik durumu yönetmelikte belli gruplara ayrılmıştır. Doktorun muayene sırasında bu hususları göz önünde bulundurması gerekir. Birden fazla engel grubunda yer bulan bir kişinin, tam vücut engel oranı toplama metodu ile belirlenerek, rapor hazırlanır. Bu yol hesaplamasında kullanılan yöntem Balthazard Hesaplama Metodu olarak geçmektedir. Bütün bu yöntem ve yönetmelik ışığında, engelli kişinin muayenesi gerçekleşir ve doktor aracılığıyla rapora dönüştürülerek, baş hekime sunulur. Onay sürecinden geçince raporunuzu, teslim etmeniz gerekli olan kuruma kolayca verebilirsiniz. Aşağı kısımda verilen linklere tıklatarak, Engelli Sağlık Kurulu Örneğine, Balthazard Hesaplama Metodu Tablosuna ve Sağlık Bakanlığının belirlediği Özürlülük Oranları Cetveline ulaşabilmektesiniz. Ek olarak Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği yönetmelikte, engelli raporunun hangi hastalıklara hangi oranlarda olması kaydı ile verildiğini detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Engelli Sağlık Kurulu Rapor Örneğine Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!

Balthazard Hesaplama Yöntemi Tablosuna Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ!

Sağlık Bakanlığının belirlediği Özürlülük Oranları Cetveli İçin TIKLAYINIZ!

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Engelli yakını hakları adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar