Engelli memur emeklilik şartları

Engellilik, bir eksiklik olarak görülmemelidir. Bundan böyle devrimizde engelli insanlar da ekonomiye katkıda bulunmakta ve çokca ala...

Engellilik, bir eksiklik olarak görülmemelidir. Bundan böyle devrimizde engelli insanlar da ekonomiye katkıda bulunmakta ve çokca alanda isimlerini duyurmaktadır. Engellilik, yaralanma veyahut fiziki, zihinsel bir rahatsızlık sebebi ile şahsın duyularının, hareketlerinin kısıtlanmasıyla oluşabilir, engellilik sonrasında olabileceği gibi doğuştan da gelebilir. Esasen engellilerin en büyük problemi etrafında bulunabilen kesimin ona yaklaşma biçimidir. İnsanlar, engellilere karşı daha duyarlı davranmalı ve en azından bu konuda alabilecekleri eğitimleri almalılardır.

Türkiyede çok miktarda engelli vatandaş yaşamaktadır. Normal hayatlarında yaşamlarını kolaylaştırmak için devlet aracılığıyla engelliler için çokca yardım yapılabilir. İş yerinde çalışma koşulları engellilere göre düzeltilmeye başlanmıştır. İş yerlerine engelli çalıştırma zorunluluğu getirilmiş ve engelli çalışan kişilerin istihdamının kolaylaştırılması sağlanmıştır. Engelli vatandaşlara, memur olanlara da, her alanda olduğu gibi emeklilikte de pratiklikler sağlanmaktadır. Engelli memur emeklilik koşulları da diğerlerine göre daha kolaylaştırılmıştır. Yaş olarak erken emeklilikleri mümkündür.

657 sayılı yasaya göre, Kamu kurum ve kuruluşları çalıştırdıkları personel kadrosunda %3 niceliğinde engelli çalıştırmak zorundadır. Böylelikle engelli bireylerin istihdamları da artış gösterir. Çalıştırma zorunluluğu olan bu %3'lük oran hesaplanma aşamasında kuruluşun toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır. Engelliler için sınavlar, normal sınavlardan değişik dönemlerde yapılmaktadır. Şimdi engelli memur emeklilik şartlarını inceleyebiliriz.

 

Emeklilik Şartları

Ekim 2008 Öncesinde Göreve Başlayanlar

Engelli memur emeklilik koşulları yasalarda belirtilmiştir. 5434 sayılı yasanın 39. Maddesinin j fıkrasına göre, engelleri nedeniyle mevzuat uyarınca göreve alınanlardan asgari 15 sene hizmeti olanlar istekleri ile emekli olmaya hak kazanmaktadırlar. Belli yasalarda bu konuya ilişkin kararlar belirtilmiştir. 5434 sayılı yasaya göre iştirakçı olup Kanunun yürürlük tarihinden sonra kamu görevlisi olan engellilerin malullükleri;

Vazife yaptıkları sırada

Vazifeleri dışında idarelerince görevlendirildikleri bir kamu dairesine ait başka işleri yaparken bu işlerden

Kurumlarının menfaatini korumak maksadıyla bir iş yaparken

İdarelerince sağlanan bir taşıtla işe gelişi ve işten dönüşü esnasında

İş yerinde bir nedenden ötürü meydana gelen kazadan

Doğmuş olduğu, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne münasip düzenlenecek raporlar ve dayanağı evrakların incelenmesi nihayetinde; çalışma gücünün minimum %60'ını ya da vazifelerini yapamayacak halde meslekte kazanma gücünü kaybettikleri anlaşılanlar hakkında, 5434 sayılı Kanundaki vazife ve harp malullüğüne ilişkin hükümler uygulanır.

Engelli memur emeklilik şartlarında, ilgili kanunun yürürlüğe girmesinden önce kamuya girip çalışmaya başlamış ve minimum %40 engeli bulunabilen memurlar, asgari 5400 gün prim ödemiş ise erken emeklilik hakkından faydalanabilmektedirler. Fakat engelli memur emeklilik şartlarında doğuştan yahut sonrasında emekli olmada kurallar değişir. Doğuştan engelli olup Kamuya engelli kadrosu ile atanan %40 ve üstünde engelli olanlar 5400 gün tamamlarsa emekli olurlar. Ama memuriyete sağlıklı olarak başlayıp, kaza sonucu engele sahip olanlar ise 5760 gün veyahut 6480 güne kadar prim yatırmaları halinde erken emeklilik şartından faydalanabilmektedirler.

Ekim 2008 (15 Ekim 2008 sonrası) Sonrasında Kamu Görevlisi Olanlar

Engelli memur olarak çalışanların emeklilik koşulları belli bir tarihten sonra kamu görevlisi olanlarda değişiklik gösterir. Engelli memurun emekliliğinde yasaya göre ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı ya da engelliliği bulunabilen ve şu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, minimum 15 seneden beri sigortalı bulunmak ve asgari 3960 gün prim bildirilmiş olmak koşuluyla yaşlılık maaşı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne münasip düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî evrakların incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının değişimine göre prim ödenmiş süreler de değişiklik gösterir.

%50 ve %59 arasında engel oranı bulunabilen sigortalılar, minimum 16 seneden beri sigortalı olmaları ve 4320 gün prim ödemiş olmaları durumunda yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Eğer sözü edilen kimsenin engellilik oranı %40 ve %49 arasında ise; minimum 18 seneden beri sigortalı olurlarsa ve 4680 gün prim ödemiş olurlarsa ihtiyarlık maaşı alabilir.

Okumaya devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur affı çıktı mı? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar