Engelli ehliyeti

Türkiyede araç kullanan çokca sürücü bulunur. Araç kullanan her kişinin de ehliyet alma zorunluluğu vardır. Ehliyet almadan önce kişi...

Türkiyede araç kullanan çokca sürücü bulunur. Araç kullanan her kişinin de ehliyet alma zorunluluğu vardır. Ehliyet almadan önce kişiler teorik ve kolay sınava tabii tutulmaktadır ve eğer geçerli not alırlarsa ehliyet almaya hak kazanırlar. Yapılmış olan düzenlemelerle bundan böyle engelli vatandaşlara da ehliyet alma hakkı tanınmıştır. Biz de bu makalemizde engelli ehliyeti hakkında bilgilendirme yapacağız. Her şeyden önce ehliyet türlerine göz atalım.

A1, A2 Sınıfı Ehliyet: Motorbisiklet

B Sınıfı Ehliyet: Otomobil, minibüs

H Sınıfı Ehliyet: Engelli sürücüler

C Sınıfı Ehliyet: Kamyon, kamyonet, otomobil

D Sınıfı Ehliyet: Tır, kamyon, kamyonet, otomobil

E Sınıfı Ehliyet: Otobüs, kamyon, kamyonet, otomobil

Engelli Ehliyeti Nedir?

Bu ehliyet, engelli vatandaşlara verilen bir ehliyet çeşididir. Bu ehliyete sahip olmak için belirlenmiş olan bazı koşullara uyum sağlamak gerekir. Bilindiği gibi ehliyet alma yaşı 18'tir ve engelli ehliyetinde de bu yaş şartı değişmemektedir. Esasen H sınıfı ehliyet yalnız olarak bir ehliyet sınıfı değildir, engelli sürücülerin diğer ehliyetlerinin yanında almaları gerekli olan bir engelli ehliyetidir. Engelli bir vatandaş B sınıfı bir ehliyet alacaksa buna ek olarak H sınıfı ehliyet de alır ve araç kullanımına öyle başlar.

 

Bu ehliyeti almak için girilen sınavda engelli kimseler özel araba ile sınava girerler. Bilindiği üzere H sınıfı engelli ehliyetine sahip olan kimseler ticari araç kullanamazlar.

Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?

Şimdi gelelim bu ehliyetinin nasıl alındığına. İlk defa H ehliyeti alacak olan kişiler hepsinden önce engellilik durumlarını belirten bir sağlık raporu almalıdırlar. Bu sağlık raporunun nihayetinde engelli ehliyetini almamasına neden olacak bir hal bulunmamalıdır. Engelli ehliyeti alma öncesinde de vatandaşlara teorik bir sınav uygulanır. Sonrasındaysa engelli kişiler özel araçlar ile stabil eğitimi de görürler ve uygulama sınavına girmeye hak kazanırlar. Bu sınavların süreleri ve kolay sınavının zamanı de normal sürücülerle aynıdır.
Engelli ehliyeti alımlarında bazı istisnai haller da bulunur. Önceleri sürücü belgesine sahip olup da ardından kaza geçirerek yahut bir hastalık nihayetinde engeli olan kimseler yazılı sınava girmezler. Yalnızca özel araç ile direksiyon sınavına girmeleri yeterlidir.
Bu ehliyeti almak için belirttiğimiz yaş şartı yukarda ki gibidir, mezuniyet olarak ise asgari ilkokulun bitirilmiş olması gerekir.

Engelli Ehliyeti Sınavı ve Direksiyon Sınavı

Bu ehliyeti alacak insanların sınavda çözdükleri soruların konuları trafik, ilk yardım ve motordur. Normal sınavdaki gibi sorulan 50 sorunun hepsini engelli ehliyeti almak isteyen kişiler da cevaplamaktadır.

Bu ehliyeti almak isteyen insanların direksiyon sınavları da önemlidir. Örnek vermek gerekirse işitme engelli olan bir vatandaş sınava gireceği zaman yanında eğitimli bir uzman bulunur. Bu uzmanlar, vatandaşın bilmesi gerekenleri özel metotları ile anlatırlar.

Engelli Ehliyeti Almak İçin Engel Yüzdesi

Engelli ehliyeti alma esnasında engel yüzdesine bakılmamaktadır. Bunun yerine sağlık raporunuzda H sınıfı ehliyet alabilir ibaresinin bulunması yeterince olur. Bu ehliyeti almak isteyen insanların hangi araçları kullanabilecekleri de sağlık raporlarına bağlıdır. Örnek verirsek sağlık raporunda özel araç kullanabilir ibaresi var ise, o engelli vatandaş yalnızca özel araçlar için engelli ehliyeti alabilmektedir. Bu konuya dikkat edilmesi gerekir.

Engelli Ehliyeti Olanların Vergisiz Otomobil Alması

Engelli ehliyeti almanız sonrasında diğer bir önemli konu da ödenecek olan vergidir. Engellilik derecesi % 90 ve üstünde olan engelli kişiler otomobil alımında ÖTV ödememektedir. Engel derecesi % 90'ın altında olan kimseler ise, araca özel hareket ettirici parçalar yaptırma koşulu ile ÖTV ödemeden araç alabilmektedirler. Araçta özel parça var ise, bu aracı ailedekilerin kullanması yasaktır. Engelli ehliyeti ve ruhsatı o araç çerçevesinde olan insan kullanabilmektedir. Eğer araçta özel aksam yoksa aracı başka kimseler de kullanabilir.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Sgk çalışma saatleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar