Emeklilik fonları emeklilik sözleşmesi çerçevesinde emeklilik şirketi aracılığıyla alınır. Kişisel emeklilik sisteminde ödeyeceğiniz ...
Emeklilik fonları emeklilik sözleşmesi çerçevesinde emeklilik şirketi aracılığıyla alınır. Kişisel emeklilik sisteminde ödeyeceğiniz katkı paylarının hangi fonlarda değerleneceğine dikkatli olmak gerekmektedir. Fonları seçerken iki konu üstünde durmanız size yardım sağlayacaktır. Bunlar risk alma eğilimi ve piyasa koşullarıdır. Risk alma eğilimi, risk seçimi, emekliliğe kalan süre ve yaşınıza göre şekillenir. Çalışma hayatına yeni başlayanlar ise getiri değişkenliği yüksek olan fonları tercih etmeniz tavsiye edilir. Çünkü önünüzde uzun dönem vardır. Emeklilik yaşınıza az kaldıysa değişkenliği az olan fonları seçmekte yarar vardır. Yüksek gelir elde etmek isteyen biri yüksek riskli emeklilik fonunu seçmelidir. Bu halde birikimler çabucak yaşanan değişmelerden de etkilenecektir. Bu iniş çıkışları riske almak istemiyorsanız eğer düşük ve orta riskli emeklilik fonlarını seçmeniz tavsiye edilir. Risk seviyesine göre fonları genel itibarı ile görelim;
Yüksek gelir elde etmek isteyenlere hitap eder. Katkı paylarının bir miktarını veyahut tamamını hisse senetlerine yatırarak sermaye kazancı elde etmek amaçlanır. Uzun bir zaman sonra yüksek gelir sağlamak için uygun fondur. Ama birikimlerin değer kaybetme ihtimalini de göze almak gerekmektedir. Getiri değişkenliği azami olan fondur.
Amaç yurt dışarısındaki yabancı ortaklık paylarına ve borçlanma araçlarına portföyünün asgari % 70’ini yatırarak ulu sal piyasalardaki olanaklardan faydalanarak faiz getirisi sağlamaktır. Gelirin yüksek olacağı düşünülen piyasalarda vade uzatılarak iyi bir gelir elde etmek amaçlanmıştır. Türk ortaklık payı minimum % azami % 20’dir. Yatırım fonları piyasa ve sektöre göre bazı riskler taşımaktadır. Bu riskler uzman portföy yönetimi aracılığıyla asgari seviyeye indirgenme çalışılır. Gelir amacıyla esnek emeklilik fonu uluslararası bir fon olduğundan ötürü dünyadaki gelişen olaylar fonun risklerini etkilemektedir. Tün dünya piyasaları gelir amacı ile esnek emeklilik fonunu ilgilendirir. Türk lirasının olası değer kaybına karşı önlem almak isteyen katılımcılar için orta riskli bir emeklilik
Devlet iç borçlanma araçlarına portföyünün minimum % 80’ini yatırarak faiz geliri elde etmek amacı ile oluşturulan bir fondur. kamu menkul kıymetlerine faiz geliri elde etmek hedefiyle yatırım yapılmaktadır. Yüksek gelir sağlanılacağı düşünüldüğü zaman uzun vadeli, düşük gelir sağlanılacağı düşünüldüğü zaman ise kısa vadeli yatırımlar yapılmaktadır. Fon sadece Türkiye’nin yatırım araçlarına yatırım yapar. Piyasa riski, yoğunlaşma riski, faiz riski, karşı taraf riski gibi riskleri barındırır. Uzman portföy yönetimi bu risklere karşı size yardım edecektir.
Devlet katkı tutarlarının ele alınması, gözden geçirilmesi hedefi yönünde kurulan bir emeklilik fonudur. Yatırılan katkı paylarına karşılık ödenen devlet katkısının yatırıma dönüştürülmesi amacı ile kurulmuştur. Hazine Müsteşarlığı aracılığıyla ihraç edilen gelir ortaklığı senetleri, borçlanma senetleri ve kira sertifikalarına fon portföyünün asgari % 75’i yatırım yapılabilmektedir.
Kişisel emeklilik kullanıcılarından hiçbir fonu tercih etmeyenlerin birikimlerini yatırıma dönüştürülmesi hedefinde kurulmuştur. Genellikle hazine bonosu ve devlet tahviline faiz geliri elde etmek amaçlanmıştır. fon portföyünün minimum % 60’ını yatırım yapan bir fondur.
Tasarruflarını sabit tutmak ve düzenli gelir elde etmek isteyenler için düşük risk içeren bir emeklilik fonudur. Repo, vadeli ters repo, kısa vadeli hazine bonoları ve kısa vadeli özel sektör borçlanma araçlarını içinde barındırmaktadır. Kamu ve özel borçlanma senetleri asgari % 0, maksimum % 100ˋdür.
Ne yazık ki birçok kimse emeklilik fonu değiştirebilme hakkına sahip olduğunu bilmiyor. Bu konularda daha fazla bilinçlenip, hakkımız olan envaiçeşit olanaktan faydalanabilirsiniz.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan Bağ-kur çeşitleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.