Emeklilik her kişi için önemli sayılabilecek bir zamandır. Kimseler, çalıştıkları dönem içinde işten ayrıldıkları zamanı garanti altı...
Emeklilik her kişi için önemli sayılabilecek bir zamandır. Kimseler, çalıştıkları dönem içinde işten ayrıldıkları zamanı garanti altına almak için bazı sistemlere girerler. Kişisel Emeklilik Sistemi de bunlardan birisidir. Kişisel Emeklilik sistemi çerçevesinde, çalışan kişiler emekli olunca alacakları maaş için ödeme yaparlar. Biz de bu makalemizde emeklilik birikim hesaplama konusunu işleyeceğiz.
Emekli olmak isteyen kimseler, prim ödemelerini düzenli halde yapmalı ve belirlenen koşulları sağlamalıdırlar. Emeklilikte önemli olan diğer bir konuda Kişisel emekliliktir. Emeklilik birikim hesaplama konusunu incelemeden önce Kişisel emeklilik sistemi ile ilgili bilgi verelim.
Kişisel Emeklilik Sistemi, çalışan kimselerin iş hayatındaki standartlarını emekli oldukları zaman da devam ettirebilmeleri için oluşturulmuş olan bir sistemdir. Bu sistem vesilesiyle, bireyler gelirleri nispetinde bir gelir sağlarlar. Kişisel Emeklilik Sistemi Emeklilik Gözetim Merkezi, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine Müsteşarlığı kurumları aracılığıyla denetlenir.
Kişisel Emeklilik Sistemi gönüllü bir katılım sistemine dayanıyor olsa da bu senenin başında gerekli katılıma geçmiştir. Kişisel emekliliğe katılabilmek için gerekli olan şartlar da şu şekildedir:
Türk vatandaşı olmak.
45 yaşını doldurmamış olmak.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'ndaki 4'üncü maddeye göre çalışıyor olmak.
Kişisel Emeklilik Sistemi bu şekildedir. Bu sistem ile ilgili çevrimiçi işlemler için özel site açılmıştır ve bilmeniz gerekenleri bu siteden öğrenebilmektesiniz.
Yukarı kısımda bahsetmiş olduğumuz Kişisel Emekliliğe otomatik katılım 1 Ocak 2017 tarihi ile beraber yürürlüğe girmiştir. Çalışan bireyler işyerlerindeki işverenleri ile otomatik katılım sistemine girebilirler.
Kişisel Emeklilik Sistemine otomatik olarak girilebildiği gibi caymak hakkı da bulunur. Bunu yapmak için sistemdeki insanlar başvuru yapmak suretiyle Kişisel Emeklilik Sisteminden ayrılmak istediklerini talep etmelidirler.
Kişisel emeklilik sisteminden birikimlerin alınmasının üç yolu vardır. Bu yollar da şu şekildedir:
Toplu Para: Kişisel Emeklilik Sisteminden birikimler toplu olarak alınır.
Programlanmış Geri Ödeme: Kişisel Emeklilik Sistemine yatırılan birikimleri alabilmenin diğer bir yolu da programlanmış geri ödemedir. Kullanıcı aracılığıyla belirlenmiş olan oran çerçevesinde emekli aylığı olarak alınır.
Yıllık Gelir Sigortası: Sistemdeki birikimler ömür boyunca emekli aylığı olarak alınır.
Emeklilik birikim hesaplama çerçevesinde daha iyi görebileceğiniz gibi bu sistemin çokca faydası vardır. Bu avantajları şu biçimde sıralayabiliriz:
Bu sistemde her bütçeye münasip plan vardır.
Kişisel emeklilik sisteminde ödeme periyodunu kimsenin kendisi belirleyebilir.
Ödemeye istendiği zaman ara verilebilir ve tekrar kalınan yerden başlanabilir.
Kişisel Emeklilik Sisteminde işveren aracılığıyla sisteme katılan işçiler için bir emeklilik şirketi ile anlaşma yapılmaktadır ve fon seçilir. Bu çerçevede çokca emeklilik şirketi bulunur. En fazla bilinenleri şu biçimde sıralayabiliriz:
Aegon Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Vakıf Emeklilik Anonim Şirketi
Asya Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Ziraat Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Groupama Emeklilik Anonim Şirketi
Metlife Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Allianz Yaşam ve Emeklilik Anonim Şirketi
Toplum Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Anadolu Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Avivasa Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Axa Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Allianz Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Cigna Finans Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
BNP Paribas Cardif Emeklilik Anonim Şirketi
Garanti Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Fiba Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
NN Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi
Katılım Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi
Şirketler bu şekildedir. Şimdi de emeklilik birikim hesaplama konusu ile ilgili bilgi verelim.
Kişisel emeklilik nihayetinde ne kadar birikim alacağınız önemlidir. Bu emeklilik birikim hesaplama mevzusunda EGM yani Emeklilik Gözetim Merkezi'nin birikim hesaplama aracı devreye girmektedir. Bu araç vesilesiyle olası birikim hesaplama işleminizi gerçekleştirirsiniz.
Bunu yapmak için öncelikle makalemizin sonunda verilen bağlantıya tıklatınız. Tıklattıktan sonra karşınıza aşağı bölümdeki gibi bir ekran gelecektir.
Bu sayfada sizden yaşınız, emekli olacağınız yaş, aylık yaptığınız ödeme, toplu yapılmış olan ödeme ve vergi diliminizle alakalı bilgiler istenmektedir. Bu bilgileri girmeniz sonrasında emeklilik birikim hesaplama işlemini yapabilme imkanına sahipsiniz. Bilgileri doldururken dikkatli olunması gerekli olan bazı konular vardır. Eğer bilgilerinizi kendi fonunuza göre yazmazsanız, senelik katkı payı farklılık gösterdiği için birikim hesaplamanız yanlış olabilir. Doğru fon tercihi ile emeklilik birikim hesaplama işleminizi daha sağlıklı yapabilme imkanına sahipsiniz. Bazı bölümleri değiştirebilmek için Ek Parametreler tarafına tıklatmalısınız. Bundan sonra gelen ekranda yönetim gideri kesintisi, senelik katkı payı artışı gibi bilgileri daha doğru halde girebilirsiniz.
Devam etmek için bir sonraki konumuz olan E-devlet askerlik sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.