Emekli sandığı ölüm işlemleri

Bu konumuzda emekli sandığı ölüm işlemleri konusunu ele alacağız. Her şeyden önce şunu belirtelim ki sigortalı bir çalışanın ölümü du...

Bu konumuzda emekli sandığı ölüm işlemleri konusunu ele alacağız. Her şeyden önce şunu belirtelim ki sigortalı bir çalışanın ölümü durumunda yatırmış olduğu sigorta primleri ve emeklilik hakları yok olmaz. Bu haklar yakınındakilere devredilir. Emekli sandığı ölüm işlemleri ne biçimde işler, kimsenin ölümü sonrası hangi hak ve yardımlar verilir, kimler bu haklardan faydalanır, hangi şartlar geçerlidir? vs. gibi emekli sandığı ölüm işlemleri konusu ilgilendiren bütün ayrıntıları ele alacağız.

Emekli Sandığına Kayıtlı Olan Kişinin Vefat Etmesi Halinde Yakınları Hangi Yardımları Alır?

Ölüm durumundan sonra yapılmış olan yardımlar şunlardır:

Ölüm maaşı bağlanması

Ölüm toptan ödenmesi

Evlenme ödeneği

Cenaze ödeneği

Ölüm Aylığı

Ölüm maaşı hak kazanan kimseler asgari 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primini bildirmiş olma şartıyla ölüm maaşı verilir. Peki kimler ölüm maaşı alabilir?

Ölüm maaşı almaya öncelik eşe aittir(Resmi nikahlı eş olması gerekir)

18 yaşını doldurmamış çocuklar

Ortaöğrenim eğitimi gören çocuklardan 20, yükseköğrenim eğitimi gören çocuklardan 25 yaşını doldurmamış olanlar

Kurum sağlık kurulu çerçevesinde %60 oranda çalışamaz halinde olan çocuklar (yaş vs. hallere bakılmaksızın)

Hakkın rahmetine kavuşan şahsın yaş sınırı olmadan bekar olan kızları yahut evlenip boşanmış eşi ölmüş kız çocukları

 

ölüm maaşı alabilmektedirler.

Ölüm Aylığı Almanın Şartları

Anne ve çocuklardan hisse kalması durumunda anne ve baba da ölüm maaşı alabilir. Emekli sandığı ölüm işlemleri çerçevesinde ölüm maaşı alabilmek için ilk başta toplam kazançlarının minimum ücretten az olması gerekir. Ek olarak diğer çocuklarından da bir gelir ya da aylık almamaları başka bir şarttır. Anne ve baba eğer 65 yaşın üzerindeyse hisse kalıp kalmadığına bakılmaksızın ölüm maaşı bağlanır. Ölüm maaşı bağlanması için hakkın rahmetine kavuşan sigortalının bütün sigorta borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir.

Ölüm maaşının paylaştırılması yakınlık derecesine göre değişik oranlarda gerçekleşir. Aylığın %50'si ölen sigortalının eşine; eşin aylığı olan bir çocuğu yok ise kanun çerçevesinde, yabancı bir ülke mevzuatı çerçevesinde çalışmaması yahut sigortalılığı sebebiyle aylık bağlanmamış olması halinde %75'i verilir. Bir sigorta ve geliri olmayan çocuklardan yukarı bölümde belirttiğimiz ölüm maaşı almaya hak sahibi olanların her birine %25'i verilir. Eş ve çocuklardan hisse kalmış ve gereken koşulları karşılayan yahut 65 yaşını geçmemesi durumunda anne babaya %25'i nispetinde aylık bağlanır. Ölüm maaşı bağlanması için hak sahiplerinin örneği kurumca hazırlanacak tahsis talep dilekçesini kuruma vermesi gerekmektedir.

Emekli sandığı ölüm işlemleri çerçevesinde ölüm maaşı almak için başvuruda istenecek evraklar:

-Tahsis talep dilekçesine; 1 adet fotoğraf (15 yaşından küçük çocuklar dışında, malul çocukların durumlarını ispatlayan sağlık kurulu raporu, anne ve babalar için tebliğde belirlenen evraklar eklenmek suretiyle Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmelidir.

Ölüm Toptan Ödeme

Ölüm toptan ödeme, hakkın rahmetine kavuşan sigortalının hak sahibi olduğu belli koşulları karşılaması durumunda eş, çocuk ve anne babaya yapılmaktadır. Ölüm toptan ödeme ölüm maaşı bağlanma işleminin gerçekleşmemesi halinde sigorta primlerinin toplu olarak hak sahiplerine verilmesidir. Başvuru koşulları ölüm maaşı için gerekli olan koşullarla aynıdır. Genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla yapılmaz.

Cenaze Ödeneği

Emekli sandığı ölüm işlemleri konusuna bağlı ölüm maaşı sigortasından hak sahiplerine sağlanan haklardan biri de cenaze ödeneğidir. Cenaze ödeneği yakınlık derecelerine göre öncelik olarak eşe verilir. Eşi yoksa çocuklarına, çocuğu yoksa anne babasına onlar da yoksa kardeşlerine verilir. Bu hak sahiplerinde hiç biri yoksa cenaze defin işlemlerini şahıs veyahut kuruma yapılmaktadır.

Evlenme Ödeneği

Emekli sandığı ölüm işlemlerine bağlı olarak sağlanan ölüm aylığına dahil haklardan biri de evlenme ödeneğidir. Ölüm maaşı alan bekar kız çocuğunun evlenmesi halinde aylık kesilir. Hak sahibinin başvurusu üstüne evlenme ödeneği ödenir. Evlenme ödeneğinin tutarı aldığı aylığın 12 aylık toplamıdır. Peşin olarak ödenir. Bu kız çocuğu boşanmış ve tekrar aylık başvurusunda bulunursa önceki aldığı evlenme ödeneğinden ötürü 12 ay süresince aylık alamaz.

Emekli sandığı ölüm işlemlerinden doğan hakkın rahmetine kavuşan sigortalının hak sahipleri aracılığıyla elde edilen bütün haklar hakkın kazanıldığı tarihten başlayarak 5 sene içerisinde talepte bulunmazlarsa bütün hakları zaman aşımına uğrar.

Hak Sahiplerinin Aldıkları Gelir ve Aylıkların Kesildiği Durumlar Nelerdir?

Ölen kimsenin eşi tekrar evlenirse

Ölen sigortalının çocuklarının kanunun 5. Maddesinin 1. Fıkrasının a,b ve c bentleri dışında kanun çerçevesinde veyahut yabancı bir ülke mevzuatı çerçevesinde çalışmaya başlamaları, taraflarına gelir yahut aylık bağlanması

Öğrenim görmeyen çocuğun 18 yaşını doldurması, ortaöğrenim gören çocuğun 20 yaşını doldurması, yükseköğrenim gören çocuğun 25 yaşını doldurması veyahut öğrenim hayatının sona ermesi

Anne baba diğer çocuklardan aylık sağlamaktadır veyahut gelirleri minimum ücretin üstüne çıkarsa

Malullük, emeklilik veyahut dul-yetim aylığı için sosyal güvenlik kurumuna başvuru yapıldıktan sonra kurum aylık bağlama işlemlerini yapar. İlk aylık ödemesi aylık bağlama kararını takip eden aylık ödeme tarihinde yapılmaktadır. Yani bir sonraki ayın başında ödeme yapılmaktadır. Emekli sandığı ölüm işlemlerine bağlı olarak alınan haklar için yatırılan gelir ya da aylık maaşları Ziraat Bankası için her ayın 1'i ile 5'i arasında, diğer bankalar için ise 1'inde yapılmaktadır. Ek olarak hak sahipleri E-Devlet üstünden kurum müdürlüklerine başvuru yapmak suretiyle kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan biri olması kaydı ile gelir veyahut aylıklarını aldıkları bankayı değiştirme şansına sahiplerdir.

Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Ygs ve lys' nin yerine gelecek sistem nedir? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar