Elektronik Yabancı Dil Sınavı, Yabancı Dil Sınavı’nın elektronik bir ortam aracılığıyla yapılmış olduğu ve benzer şekilde bir geçerli...
Elektronik Yabancı Dil Sınavı, Yabancı Dil Sınavı’nın elektronik bir ortam aracılığıyla yapılmış olduğu ve benzer şekilde bir geçerliliğe sahip olan sınavdır. Uluslararası geçerliliğe sahip olan TOEFL ve TOEIC gibi sınavlarla beraber ÖSYM aracılığıyla da yapılmaya başlanan Yabancı Dil Sınavı’nın elektronik ortama taşınması ile beraber ortaya Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS) çıktı. YDS seçmeli test sınavlarından oluşan ve soruların basılı olduğu kitapçıkların adaylara verildiği bir sınavdır. ÖSYM aracılığıyla yapılmış olan nerdeyse bütün sınavda bu sistem uygulanır. e-YDS’ ye girmeye hak kazanmış olan insanlar bir bilgisayar ekranının karşısına geçerek ekran üstünden soruları okuyacak veyahut kulaklıklar aracılığıyla türlü dinlemeler yapacaktır. Cevaplar ise sözlü bir biçimde mikrofona verilebileceği gibi hem de ekran üstünden de işaretlenebilir. Bu tür bir sınavın çoğunlukla yabancı dil sınavı üstünden yapılmasının nedeni ise adayların hem konuşma aynı zamanda dinleme becerilerinin de ek olarak ölçülmek istenmesidir.
Adaylara sınav sırasında gözetmenler aracılığıyla bir yardımda bulunulmayacağı için sınava girecek olan adayların bireysel bilgisayar kullanımında bir beceriye sahip olmaları gerekmektedir. Sınav içinde yer alan gözetmenlerin adaylarla hiçbir biçimde iletişime geçmeyeceği ve konuşmayacağı da bilinenler arasında. Bununla beraber sınav ile ilgili olan kurallar benzer şekilde bilgisayar ortamı üstünden adaylara sunulacaktır.
YDS’ de yanlışlar doğruları götürmediği için adayların bu konu hakkında endişelenmesine gerek yok. Buna ek olarak hem YDS’ de aynı zamanda e-YDS’ de maksimum alabileceğiniz puan 100′ dür. Bu yüzden da bir adayın alacağı sınav puanı yüz üstünden hesap edilecektir. Sınav bitiminin sonrasında ÖSYM Başkanlığı yahut yargı mercileri aracılığıyla bir soru iptal edildiği durumda bu soru veya sorular değerlendirme dışında bırakılacaktır. Buna ek olarak adayların puanları hesap edilirken geçerli olan sorular üstünden her bir soru için tekrar puan hesaplaması yapılacaktır.
2017 senesinde gerçekleştirilecek olan toplamda 10 tane Elektronik Yabancı Dil Sınavı bulunur. Bu sınavlar için adaylar aracılığıyla ödenmesi gerekli olan fiyat ise 200 TL’ dir. Adayların sınav ücretlerini ödemesi için ÖSYM resmi sitesi üstünde yer bulan ÖDEMELER kısmı üstünden ÖSYM Kartlı Ödeme Sistemini kullanmaları ve buraya T. C. Kimlik numarası ile beraber banka kartı veyahut kredi kartı ile sınav ücretini yatırmaları gerekir. Bununla beraber bankalar aracılığıyla Elektronik Yabancı Dil Sınavı başvuru ücreti yapılamayacaktır.
Her sene yapılacak olan sınavlar için belli kontenjanlar açılmaktadır. Açılan bu kontenjanlar ÖSYM aracılığıyla duyurulur. ÖSYM aracılığıyla duyurusu yapılmış olan her bir sınav için açılan kontenjanların dolması ile beraber sınava başvurmak isteyen adayların başvuru ücretleri otomatik olarak sistem aracılığıyla kabul edilmeyecektir. O nedenle de ortaya sınav başvuru ücreti ödemesine karşın sınava giremeyen insanlara ait bu tür sorunlar çıkmayacaktır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı saat 14:30’ta yapılabilir. Bununla beraber sınav 3 saat sürecektir. Sınava giren adaylara sonuç bilgisi gönderilmeyecektir. Adaylar sonuc.osym.gov.tr internet adresi üstünden Elektronik Yabancı Dil Sınavı sonuçlarını öğrenebilirler.
Bunun yanında sınava girecek olan adayların Deneme E-Sınav uygulaması ile beraber Elektronik Yabancı Dil Sınavında uygulanacak olan sınav ara yüzlerini sınav öncesinde tanıması ve bu sisteme aşinalık kazanabilmesi için bir deneme elektronik sınavı hazırlamıştır. Adayların sınava girmeden önce bu sisteme ayak uydurabilmeleri yönünden bu deneme sınavı üstünden alıştırma yapmalarında yarar vardır.
2016 senesinde bir takvim senesi içinde Elektronik Yabancı Dil sınavına girmek isteyen adaylar yalnızca bir defa sınav ücreti ödeyebilmekteydi. Ama bundan böyle Elektronik Yabancı Dil Sınavı’na katılmak isteyen adayların sonu üç ay içinde benzer dil üstünden yalnızca bir defa sınava girebilecekleri duyuruldu.
2017 senesinde toplamda 10 adet Elektronik Yabancı Dili Sınavı gerçekleştirilecektir. Bu sınavlara ilişkin tarihler ise şöyledir;
E – YDS 2017 / 1, 21 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 02 Ocak ve 12 Ocak tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 2, 25 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 25 Ocak ve 16 Şubat tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 3, 18 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 23 Şubat ve 9 Mart tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 4, 29 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 22 Mart ve 22 Nisan tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 5, 27 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 3 Mayıs ve 18 Mayıs tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 6, 18 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 24 Mayıs ve 8 Haziran tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 7, 22 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 21 Haziran ve 13 Temmuz tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 8, 21 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 26 Temmuz ve 12 Ekim tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 9, 25 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 25 Ekim ve 16 Kasım tarihleri arasında başvuru alacaktır.
E – YDS 2017 / 10, 23 Aralık 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olup 29 Kasım ve 14 Aralık tarihleri arasında başvuru alacaktır.
Elektronik Yabancı Dil Sınavı başvuru işlemleri ÖSYM resmî sitesinden gerçekleştirilebilir. Aşağı bölümde yer bulan bağlantıya basmanız dahilinde Elektronik Yabancı Dil Sınavı Başvuru ara yüzüne ulaşmış olursunuz. Linke bastıktan sonra yapılması çok gerekli olan şey Başvuru menüsü üstünden “e – YDS Randevu”nun seçili olduğuna emin olmalı, sonrasında T. C. Kimlik numarası yahut Yabancı uyruklu numarası girmeli ve “Kılavuz şartlarını okudum ve kabul ediyorum” kutucuğunu işaretlemelisiniz. Ardından E-YDS Randevu işlemleri ile ilgili kontenjan seçeneklerinden birini seçmeli ve “Devam” tuşuna basarak Elektronik Yabancı Dil Sınavı Başvuru ödemesine geçiş yapmalısınız. Başvuru ücreti yapıldıktan sonra başvurunuz kabul edilecektir. Ücreti yatırmakta bir sorun ile karşılaşıyorsanız bu halde kontenjan dolmuş olabilir. Kontenjan olmadığı durumda sınava başvuru yapamazsınız.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan Kaymakamlık sınavı adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.