Gelişen teknoloji kendisi ile beraber türlü değişiklikler de getirmektedir. Kişilerin ihtiyaçları yönünde kurumlar da kendi bünyeleri...
Gelişen teknoloji kendisi ile beraber türlü değişiklikler de getirmektedir. Kişilerin ihtiyaçları yönünde kurumlar da kendi bünyelerinde değişime ve gelişime gitmiştir. Böylelikle çokca işlemi kurumlara gitmeden internet aracılığı ile yapabiliyoruz. Bu hem işlemlerin daha tez olmasını sağlamış aynı zamanda kurumlarda meydana gelen kuyrukların oluşumunu azaltmıştır. Biz de bu makalemizde E-devlet elektronik imza konusunu işleyeceğiz.
Elektronik imza, elektronik ortamda kullanılan imzadır. Elektronik ortamdaki belgelere eklenmektedir ve bu da kimin belgeyi imzaladığını anlamamıza yarar. 5070 sayılı kanuna göre elektronik imza yani e-imza, ıslak imzanın eşdeğeri olarak kabul edilmiştir. İmzalama işlemi, elektronik imza sertifikası dağıtmaya yetkisi olan kuruluşlar aracılığıyla yapılabilir.
E-devlet elektronik imza çerçevesinde önemli olan diğer konu da elektronik imza sertifikasının nerden alındığıdır. Elektronik imzalar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu aracılığıyla onaylanmış olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları aracılığıyla verilir. Elektronik imza sertifikasını veren şirketler de şu şekildedir:
Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş (E-Güven)
TÜBİTAK – UEKAE (Kamu Sertifikasyon Merkezi
Türk Trust Bilgi, İletişim ve Bilişim Güvenliği A.Ş
EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş (E-Tugra)
Emniyet Genel Müdürlüğü Sertifikasyon Merkezi (EGMSM)
E-İmza Bilgi Güvenliği Hizmetleri A.Ş (e-İmzaTR)
E-devlet elektronik imza çerçevesinde şimdi de elektronik imzanın nasıl kullanıldığına bakalım. Elektronik imzayı çalıştırabilmek için ilk etapta kart sürücüsünün yazılımını kullanabileceğiniz bilgisayara kurmanız gerekir. Gereken olan yazılım, elektronik imzanızın yanında verilmiş olan CD'de yer alır. Eğer CD'niz yoksa e-devlet elektronik imzanızı aldığınız siteden de yazılımı indirebilirsiniz. Programı bilgisayarınıza kurduktan sonra elektronik sertifikasına giriş yapabiliyorsanız bundan böyle e-devlet elektronik imzanızı kullanabilmektesiniz.
E-devlet elektronik imza ile ilgili olan diğer bir konu da e-imza appletidir. Applet, bir tarayıcıda çalışan program parçaları olarak tanımlandırılabilir. Applet, internet sayfasında tablo veya imaj gibi belli bir yapı içinde çalışır ve programlama hasebiyle yapılmış olan çok işlemi gerçekleştirebilmektedir. E-imza appleti aracılığıyla desteklenmekte olan konfigürasyonlar ise şu şekildedir:
İnternet Explorer 6 ve üstü versiyonlar.
Firefox 2 ve üstü versiyonlar.
Java Runtime Environment (JRE) 1.6 ve üstü versiyonlar.
Windows 2000, 2003, XP, Vista, Linux, Solaris Sparc, Macosx
E-devlet elektronik imzayı çalıştırmadan önce bazı yapılmış olması gerekenler vardır. Buna göre e-devlet elektronik imzayı çalıştırmak için desteklenen yapılandırmalar sağlanmalıdır. Yani gerekli olan yazılım sürümleri makinede yüklenmiş olmalıdır. E-devlet elektronik imzayı çalıştırmak için gereken olan diğer bir madde de akıllı kart okuyuşunun imzanın kullanılacağı bilgisayarda yüklü olmasıdır. Sertifikayı veren şirketler aracılığıyla sağlanmış olan programlar, akıllı karta giriş yapabilmelidir. İşletim sisteminin çeşidine göre gereken olan kütüphaneler sisteme yüklenmiş olmalıdır.
E-devlet elektronik imza işlemleri kısaltmak için çok yerde kullanılabilmektedir. E-imza, e-devlet kapısına girişte kullanılabilmektedir. İnsanlar, bireysel bilgilerine erişim için şifre, mobil imza, e-imza yahut internet bankacılığı kullanabilmektedir. Tek bir kimlik doğrulama ile çok hizmeti yapabiliyoruz. E-devlet sistemine girişte e-devlet elektronik imza kimlik doğrulama esnasında kullanılır.
E-devlet elektronik imza konusuna girmeden önce e-devlet kapısının bize ne gibi pratiklikler getirdiğine bakalım. E-devlet vesilesiyle elektronik ortamda bize sunulmakta olan hizmetlere kolay bir şekilde erişebilmekteyiz. Böylelikle hem kurumlarda meydana gelen kuyruklar azalmakta aynı zamanda işler daha kısa zamanda halledilmektedir. E-devlet sistemi bize güncel bilgileri vererek sorgulamaların daha çabuk yapılmasını sağlar.
Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Ray sigorta hasar dosya sorgulama adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.