Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 5070 Sayılı Kanun uyarınca e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir. E-imza sertifikası dağıtmaya yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından dağıtılan sertifikalar kullanılarak imzalama işlemi yapılır.
Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilerere http://www.tk.gov.tr/eimza/eshs.htm adresinden ulaşabilirsiniz.
Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir. Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.
Cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkân sağlayan uygulamadır.
Mobil elektronik imza GSM işletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Bu hizmeti sunan Turkcell ya da Avea’ya başvurarak mobil imza edinebilirsiniz.
Adım 1: Giriş menüsünden “mobil imza ile giriş” seçeneğini seçiniz.
Adım 2: Gelen ekranda TC Kimlik No ve Mobil imza aboneliğiniz bulunan GSM numaranızı giriniz ve “Gönder” tuşuna basınız.
Adım 3: Bilgisayar ekranında sözleşmeyle beraber imza metninin özeti açılırken, cep telefonunuza da imza metninin özeti gelir. Ekrandaki imza metni özeti ile cep telefonunuza gelen metin aynı olmalıdır. Bu durumda ekrandan sözleşmeyi okuyup cep telefonunuzla imzalayabilirsiniz. Mobil imza ile girişten vazgeçerseniz ekrandaki iptal düğmesini kullanarak ana sayfaya dönebilirsiniz.
Adım 4: Cep telefonunuza gelen imza metni özetini imzaladıktan sonra ekrandaki işleme devam tuşuna basarak giriş işlemini tamamlayınız.
Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için kamu kurumları tarafından herhangi bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak e-hizmetler için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmemektedir.
E-İmza Kanunu hakkında ayrıntılı bilgi almak için lütfen E-İMZA KANUNU hakkında açılmış olan sayfamızı inceleyiniz.
İsterseniz bir sonraki konumuz olan E-İmza Kanunu adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Mersis ve tüm e-develet uygulamalarında kullanabileceğiniz, EKAP ve Türk Patent entitüsü başvurularınızda ciddi fiyat indirimlari sağlayan elektronik imzanızı / e-imza 'nızı en hızlı, en pratik, en ekonomik şekilde alabileceğiniz başvuru noktanız: www.acileimza.com Sitemizi ziyaret edin; e-imza / elektronik imza en kolay nasıl alınır, nasıl başvurulur tecrübe edin.
bence gerek yok. ptt'den çok rahat gidip alabiliyorsunuz. bazı siteler çok yanıltıcı oluyor. resmen para tuzağı. devlet daha güvenilir bir hizmet sunuyor bu konuda ptt'den şaşmam.
ben kendim eimza.gen.tr sitesi üzerinden online olarak başvuru yaparak aldım. e-devlet işlerimde çok işime yarıyor teknolojinin en büyük gelişmesi diyebilirim.