E-Devlet, devletin vatandaşlara sağlamış olduğu hizmetlerin, insanların bilgi ve iletişim teknolojileriyle beraber kurumlarca sunulan...
E-Devlet, devletin vatandaşlara sağlamış olduğu hizmetlerin, insanların bilgi ve iletişim teknolojileriyle beraber kurumlarca sunulan hizmetlere erişimini sağlamaktadır. Hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasıdır. Böylelikle kolay ve etkin bir biçimde kişiler işlemlerini çabuk ve güvenli bir biçimde gerçekleştirebilmektedirler. E-Devlet Kapısı, kamu hizmetlerine erişimi sağlar. E-Devlet Kapısı üstünden bilgilendirme hizmetleri ile entegre elektronik hizmetler verilmekte; ödeme işlemleri yapılmakta, kurum ve kuruluşlara kısa yollar sağlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarınca sağlanan bu hizmetler doğru ve günceldir. Kimlik doğrulama hasebiyle ikinci bir kimlik erişimine ihtiyaç olmamaktadır. Biz de bu makalemizde E-Devlet AİS konusunu işleyeceğiz.
ÖSYM aracılığıyla sağlanan, adayların işlemlerinin gerçekleştirildiği AİS, E-Devlet parolası ile erişilebilir hale geldi. ÖSYM aracılığıyla sunulan sınavdaki görevlilerin veya yetkililerin kullandığı Görevli İşlemleri Sistemi, Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi, Sınav Merkezi İşlemleri Sistemi ve Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi gibi 4 değişik sisteme bundan böyle e-Devlet parolası ile ulaşılabilmektedir.
AİS ÖSYM'ye başvuran adayların kullanabilecekleri, işlemlerini gerçekleştirebilecekleri kişiye özgü bir internet sayfasıdır. Adaylara siteye giriş yapabilmeleri için ilk başta şifre verilir. Geçici süreliğine verilen şifre yerine kalıcı şifre ile değiştirilir, aday bundan dolayı sınav hakkında envaiçeşit bilgiye ulaşabilir. Elektronik hizmetler (e-hizmetler) için kamu kurumları aracılığıyla bir vergi, resim ve harç ödenmesi öngörülmemişse, E-Devlet Kapısı üstünden alınacak e-hizmetler için ek bir fiyat ödemenize gerek yoktur. E-Devlet AİS böyle tanımlanmaktadır.
E-Devlet yenilenen alt yapısıyla beraber bir çok hizmeti bünyesine eklemiştir. E-Devlet sistemi aynı anda aday işlemlerine de olanak vermektedir. ÖSYM işlemleri gerçekleştirilebilir. Sınava girecek adaylar için E-Devlet üstünden yapılmış olan işlemler Aday İşlem Sistemi ile beraber güvenli giriş yapma özelliği ile eklenmiştir. Ek olarak ÖSYM şifresinin kullanımı ya da temin edilmesiyle ilgili bir farklılık yapılmamıştır. E-Devlet AİS kullanımı böyledir.
ÖSYM'nin aday veyahut görevli şifresi ile giriş yapılmış olan Aday İşlemleri Sistemi, Başvuru Merkezi İşlemleri Sistemi, Sınav Merkezi İşlemleri Sistemi, Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi, Görevli İşlemleri Sistemi uygulamalarına E-Devlet üstünden güvenli giriş yapılarak ulaşılabilmektedir. İlaveten E-Devlet üstünden giriş yapabildiğiniz gibi şifrenin hiç kimse ile paylaşılmaması önemli bulunan bir husustur. Tüm sorumluluk adayın kendisine aittir.
Sorgulama işlemini E-Devlet sistemi ile gerçekleştirebilmek isteyen adaylar, E-Devlet şifreleriyle sisteme giriş yapmak suretiyle işlemlerini pratik bir biçimde gerçekleştirebilmektedirler. Eğer E-Devlet şifreniz yoksa, makalemizin devamında değineceğimiz E-Devlet şifresi alma konusu ile merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Bu hizmetlerden yararlanmak için kimliğinizi kullanıcı adı ve parola, e-posta ve parola ile doğrulamanız gerekir. Kimlik doğrulamak için kimlik numarası ve şifre, e-imza, mobil imza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı kullanılır. Ek olarak engellilerin kullanabilmelerini sağlayacak tasarım özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Kullanılabilirlik ve erişilebilirlik standartlarına uyum sağlaması için gerekli olan çalışmalara devam edilmektedir. E-Devlet AİS konusuna geçelim şimdi.
Sistemi açtıktan sonra “T.C. Kimlik No” kısmına T.C. kimliğin numarasını, “e-Devlet Şifresi” yazan bölüme ise şifre anahtarınızı girmeniz sonrasında “Sisteme Giriş Yap tuşuna tıklama işleminizden sonra sisteme giriş yapıp işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.
E-Devlet üstünden gerçekleştirebileceğiniz işlemler resmi işlemler olup, yapılmış olan her işlemin sonuç kısmında elektronik ortam üstünden belgenizin çıktısını alıp resmi kurumlarda kullanabilmektesiniz. Belge üstündeki barkod ile resmi kurumlara vereceğiniz bu evrakların, resmi kurumlar aracılığıyla kontrolü ve takibi gerçekleştirilir.
Daha önce bir E-Devlet şifresi almadıysanız yahut aldığınız E-Devlet parolanızı unuttuysanız, yeni şifre temin etmek için Ptt bürosuna başvurmanız gerekir. Kendinize ait olan kimliğiniz ve diğer bilgileriniz ile şube içinde yazacağınız bir dilekçe ile yeni E-Devlet şifresi almanız, ödeyeceğiniz 2 TL karşılığında mümkündür. Makale sonunda paylaşacağımız linkler üstünden diğer işlemlerinizi de kolayca halledebilirsiniz.
Okumaya devam etmek için bir sonraki konumuz olan Gss borcu olanlar ne yapmalı? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.