Devlet memurluğu türkiyedeki çokca vatandaşın ilgiyle incelediği bir konudur. Devlet memurluğu çerçevesinde pek çok insan kamu alanın...
Devlet memurluğu türkiyedeki çokca vatandaşın ilgiyle incelediği bir konudur. Devlet memurluğu çerçevesinde pek çok insan kamu alanında hizmet etmektedir. Her yıl binlerce insan belli bir sınava girip devlet memurluğuna atanmak için başvuru yapmaktadır. Devlet memuru olma koşullarının neler olduğu şurada önem kazanmaktadır.
Devlet memurluğu ile ilgili her şey 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirlenmiştir. Devlet memurluğu hakkında merak edilen her şeyi bu kanunda bulabilirsiniz. Bir kimsenin devlet memuru olabilmesi için belli koşulları sağlaması gerekir. Bu koşullar sağladığı sürece devlet memurluğuna başvurabilir.
Devlet memuru olma koşulları 657 sayılı kanunda genel ve özel şartlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu kanundaki genel şartlar tüm devlet kurumları için geçerli olan şartların hepsidir, özel şartlar ise yalnızca belli devlet kurumlarına memur alımında incelenir.
Devlet memurluğuna başvurabilmek için hepsinden önce genel şartların sağlanması gerekir. Devlet memuru olabilmek için gereken olan genel koşulları şöyle sıralanmaktadır:
İlk şart olarak devlet memuru olabilmek için kimsenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir. Aksi durumunda devlet memurluğuna başvuruda bulunamaz.
Devlet memurluğuna başvurmada diğer bir şart ise yaş şartıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre devlet memurluğuna başvuracak olan kimsenin yaşı asgari 18 olmalıdır. Devlet memurluğunda üst yaş sınırı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bazı memuriyetlerde ise bu yaş sınırı 30 olarak ele alınır.
Devlet memurluğuna başvurmak isteyen vatandaşlarda aranan diğer bir şart başvuran kimsenin eğitim seviyesidir. Memur olabilmekteki ilk eğitim seviyesi şartı ortaokulu bitirmektir. Şahsın başvurduğu memuriyete göre bu eğitimin seviyesi değişir. Lisans, ön lisans diploması isteyen devlet memurlukları da vardır.
Devlet memurluğuna başvuracak olan kimsenin kamu haklarından mahrum olmaması gerekir. Bu kimseler hakkında bir mahrumiyet durumu var ise devlet memurluğuna başvuramazlar.
Devlet memurluğuna başvuran şahıs bir suç işlememiş olmalıdır. Sicilinde suç işlemi bulunabilen insan devlet memurluğuna başvuruda bulunamaz.
Devlet memurluğuna başvurmak isteyen erkek adayların askerlik durumlarının belirtilmesi gerekir. Başvuran adayın askerlik ile ilişkisinin bulunmuyor olması, askerlik yapamaz raporunun bulunması veya askerliğini erteletmiş olması gerekir.
İşlerini yapmasına engel olacak bir hastalığı olan kimseler devlet memurluğuna başvuramamaktadır.
Engelli kadro dışarısındaki kadrolara başvuracak olan devlet memurlarının engel halinin bulunmuyor olması gerekir.
Devlet memurluğuna atamalar Kamu Personeli Seçme Sınavı ile yapılabilir. Devlet memurluğuna başvuracak olan şahsın son yapılmış olan Kamu Personeli Seçme Sınavından geçmektedir not almış olması gerekir.
Devlet memuru olabilmek için genel şartlar yukarı kısımda belirttiğimiz gibidir. Bu şartların tamamının sağlanması durumunda şahıs memurluk için başvuruda bulunabilir. Atanmanın yapılabilmesi için bazı aşamalar bulunur. Bu aşamaların dikkatli takip edilmesi gerekir.
Devlet memuru olabilmek için genel şartların yanında bir de özel şartlar bulunur. Bu özel şartlar her kurum için değil, belli kurumlar için olur ve her kurumun kendi özel koşulları bulunur. Bu koşullar, kurumların sahip oldukları yönetmeliklerde yer bulur.
Özel şartlar kurumlara bağlı olarak değiştiği için bu şartların da devlet memurluğuna başvuru yapılmış olduğu zamanda incelenmesi gerekir. Örnek verirsek, her kurumun istediği eğitim seviyesi değişebiliyor. Kurumların çalışma alanlarına göre düzenlenen bu özel şartlar sağlandığı sürece kimseler o kurumlara devlet memurluğu başvurusu yapabilirler.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Ev kadınlarına emeklilik hakkı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.