Askerlik, bizim yasalarımıza göre gerekli bir hizmettir ve 20 yaşından sonra her Türk vatandaşına askerlik yapma zorunluluğu gelir.
Askerlik, bizim yasalarımıza göre gerekli bir hizmettir ve 20 yaşından sonra her Türk vatandaşına askerlik yapma zorunluluğu gelir. Normal askerliğin kısa dönem ve uzun dönem gibi iki türü bulunur. Lisans seviyesinde bulunanlar kısa dönem askerlik yaparlar. Türkiyede gerekli askerliğe ilaveten 90'lı senelerden başlayarak bedelli askerlik de yürürlüğe girmiştir. Bedelli askerlik pek çok insan aracılığıyla tercih edilmekte ve haberleri devamlı takip edilmektedir. Bedelli askerlik, gerekli askerlik yapma yükümlülüğü olanların belli bir fiyat karşılığında askerlik yapmaktan muaf sayılmasıdır. Bedelli askerlik hakkına sahip olan kimseler uzun veya kısa dönem gibi normal askerlikten bütünüyle muaf sayılırlar.
Bedelli askerlik tek tür değildir. Türkiyede bedelli askerliğin iki değişik türü bulunur. Bunlardan birincisi 18 yaş ve üstü Türk vatandaşı olup minimum üç sene yurt dışında çalışmış erkekler içindir geçerli olan bedelli askerliktir. Bu erkekler 21 günlük bedelli askerlik yapmak suretiyle askerlik hizmetini tamamlarlar. Bu bedelli askerlik hizmetine “Dahte“ yani “Dövizle Askerlik Hizmetine Tabi Olan Erler” denir. Buna göre Avrupa'da yaşayan insanlar çifte vatandaşlık durumu şartı gözetmeksizin 38 yaşına kadar devlet aracılığıyla belirlenen bir ücret karşılığında Dövizle Askerlik Hizmetine Tabi Olan Erler için tanımlanan bedelli askerliğe başvurabilecekler.
Yurt dışında yaşayanların bedelli askerliğe başvurması için gereken olan bazı evraklar vardır. Bunlardan ilki yaşadığı yabancı ülkenin resmî makamlarından alınan toplamı minimum üç sene süreli olan oturma yahut çalışma izin belgesidir. İkinci belge çalışmış olduğu iş yerinin işvereni aracılığıyla hazırlanmış olan, işçinin çalışma tarihlerini ve sürelerini belirten ve fiilen asgari toplam 1095 gün süre ile çalışmayı kanıtlayan belgedir. Bir iş yerinde çalışmadan işsizlik sigortası alanların, bu sigortayı ödeyen makamlardan işsizlik sigortası aldıkları tarih ve vakti gösteren belge üçüncü olarak istenen belgedir. Son istenen ise maluliyet yardımı alanların bu yardımı ödeyen makamlardan maluliyet yardımı aldıkları tarih ve zamanı göstermektedir belgedir. Bunlara ilaveten asgari 1095 gün ile yabancı ülkede oturduğunu gösteren pasaport başvuru esnasında istenmektedir.
Diğer bir bedelli askerlik çeşidi ise Türkiye'de ikamet eden, 18 yaş ve üstü erkekler için çıkarılan bedelli askerliktir. Bu bedelli askerlik geçicidir, ülkede belli devirlerde uygulamaya konulur. Yasa girdiği devirde belirtilmiş koşulları sağlayanlar bu tür bedelli askerliğe başvurabilir ve bu haktan faydalanabilmektedirler. Son açıklanan bu tür bedelli askerliğin fiyatı 18.000 TL olarak belirlenmişti, 30 yaşındakiler için ise fiyat 30.000 TL'ye çıkarılmıştı. Bedelli askerliğe başvuranlar için bu fiyatın yarısı peşin, diğer yarı kısmı ise 6 taksitle ödeme imkanı sunulmuştur.
Milli Savunma Bakanlığı bedelli askerlik ödemeleri için kullanılacak olan banka hesap numaralarını bu dönemler yaklaştığında gereken yerlerden duyurmaktadır. Peşin ödeyebilen bireylerin bedelli askerlik ödemesi peşin alınıyor, ama buna imkânı olmayanlar içinse bankaların vermiş olduğu bedelli kredisi kullanılabilmektedir.
Bedelli askerliğe başvurmak isteyen Türk vatandaşları, bu haktan yararlanmak için Türkiye'deki askerlik şubelerine başvurabilir. Yurt dışında yaşayıp da bedelli askerliğe başvurmak isteyenler ise bulundukları yerdeki ülke konsolosluklarından başvurabilirler. Bedelli askerlik başvuruları şahsen yapılmalıdır. Başvuru esnasında gereken evraklar, başvuru yapan kişiye teslim edilir. Başvuru yaptıktan ve ödemeden sonra üç nüsha olarak dekont alınır ve bedelli askerlik için başvurulan yere teslim edilir.
Bedelli askerliğe bundan böyle e-devlet üstünden de yapılabilmektedir. E-devlet şifresi ve T.C. kimlik numaraları ile insanlar e-devlet sistemi aracılığıyla hesaplarına giriş yapmak suretiyle gereken yönergelerle bedelli askerlik haklarına başvurabilirler.
Bedelli askerlikten elde edilen gelir şehit ailelerine, gazilere, engellilere, muhtaç er ve erbaş ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne, Jandarma Genel Komutanlığı'na, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na, emniyet teşkilatına mensup olan maluller için yapılmış olan sosyal hizmetler ve onlara yapılmış olan yardımlarda kullanılmaktadır.
Bedelli askerlik ödemesi gerekli olan zamanda yapılmazsa veya başvuran insan bedelli askerlik hakkında kendi isteği ile vazgeçerse o kişiye yapılmış olan bedelli askerlik hizmeti durdurulur. Eğer sonrasında o kimsenin bedelli askerlik koşullarına uymadığı tespit edilirse de bu hak elinden alınır.
Bedelli askerlik kapsamının dışına alınan insan daha önceleri bedelli askerlik için başvurduğu yere parasının iadesi için dilekçe ile başvuru yapabilir. Bu geri ödeme başvurusu, ödemenin yapıldığından başlayarak ilk 6 içinde iletilmelidir.
Bedelli askerlik esasen çok kişiye göre haksızlık olarak görülür. Ama esasen düşünüldüğü zaman çokca artı yönü de vardır.
Askerlikte iletişim problemi en büyük problem olarak görülür. Askerde olduğunuz süre içinde iletişim kısıtlamaları olur ve ailenize ulaşmada problem yaşarsınız. Ama bedelli askerlikte böyle bir hal yoktur. Bedelli askerlik vesilesiyle sosyal yaşantınız değişime uğramadan hayatınıza devam edersiniz. Bazı işe almalarda ilk kriter askerliğin yapılıp yapılmama halidir. Bazı işverenler işe alacakları insanların askerliklerini yapmalarını istemektedir. Bedelli askerlikte ise böyle bir hal yoktur.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Engelli ve yaşlı hizmetleri nelerdir? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.