2011 senesinde yapılmış olan düzenlemeler nihayetinde engelli çocuğu olan anneler için erken emekli olması mevzusunda düzenlemeler ya...
2011 senesinde yapılmış olan düzenlemeler nihayetinde engelli çocuğu olan anneler için erken emekli olması mevzusunda düzenlemeler yapıldı.Sosyal güvenlik reformu olarak bildiğimiz 5510 sayılı Kanunla bakıma muhtaç derecede engelli çocuğu olan anneler erken emeklilik hakkına sahip olabilecekler.
Erken emekliliğim nasıl hesaplanacak sorusunun cevabı ise; 01/10/2008 tarihinden sonra ödenen prim gün sayılarının 4'te 1'i (annenin çalışmış olduğu her sene 450 gün gibi değerlendiriliyor) ödenen prim gün sayılarına eklenmektedir, bu eklemeler nihayetinde emeklilik yaş haddinden sayılar indirilir.Engelli çocuğa sahip annenin başvuru bitirdikten sonra ki prim analizi nihayetinde 1 senede fazladan 3 ay emeklilik yaş haddinden düşümü durumu meydana gelir. Bu haktan sigortalı çalışan bütün anneler faydalanabilir.
Erken emeklilikten yararlanmak isteyen annenin yapması gerekli olan şey son derece kolay bir şeydir.Çocuğunun daima bir başkasının bakımına muhtaç halde engelli olduğunun tespiti için en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri/Sosyal Güvenlik merkezlerine başvurmalıdır.
En yakınımız da bulunabilen Sosyal Güvenlik Kuruluna yaptığımız başvuru sonucunda,başvurulan kurum çocuğu bu konuda sağlık raporu verebilecek bir hastaneye sevki gerçekleştirir.
Hastaneye yapılmış olan başvuru nihayetinde alınan rapor ile SGK'ya rapor iletilir ve erken emeklilik mevzusunda başvuru yapılmaktadır.
Sigortalı çalışan annenin bakıma muhtaç birden fazla çocuğu var ise her çocuk için ayrı ayrı başvuru yapılmaktadır ve ona göre hesaplamalar ayarlanır.
Raporlar nihayetinde engellilik halinin bakıma muhtaç olmasının onayından sonra emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süreler hesaplanır.
Sigortalı annenin erken emeklilik için SGK'ya yaptığı başvuruda aktif olarak çalışıp çalışmadığına bakılmayacaktır. Başvuru zamanında çalışmıyor bile olsa yapılmış olan başvuru ve incelemeler nihayetinde onay çıkması halinde emeklilik yaş haddinden gereken düşümler yapılacaktır.
01/10/2008 tarihi itibariyle ödenen prim günlerinin dörtte biri, ödenen prim günlerine eklenecek ve bu eklemeler nihayetinde oluşan toplam gün sayısı emeklilik yaş haddinden düşülerek ortaya erken emeklilik halinde kalan gün sayısı çıkacak. Bu hesaplamalar nihayetinde bakıma muhtaç çocuğu olan sigortalı anne her yıl fazladan 3 ay çalışmış gibi prim ödemesi sistemden düşülerek,emeklilik haddinden düşümü sağlanacaktır.
Bu işlemler göz önüne alınırken dikkat edilen adımlar;
Sigortalı bireyin,sigorta başlangıcının 01/10/2008 tarihinden önce yahut sonra olmasına,
Çocuğun doğum tarihi,
Çocuğun ölüm etmesi durumunda,ölüm tarihine,
Çocuğun başka birinin bakımına muhtaç olma halinde başlangıç ve bitiş tarihi,
Sigortalı kadın fert eğer boşanmış ise çocuğun vekaletinin kendinde bulunup bulunmadığına,
Bakıma muhtaç çocuğun, sigortalı kadın fert aracılığıyla evlat edinilip edinilmediğine,
Başka birinin devamlı bakımına muhtaç çocuğun birden fazla olmasına haline,
2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretli veyahut para vermeden devamlı ve yatılı olarak faydalanıp faydalanmadığına bakılarak değerlendirilecektir.
Ekim,2008 senesinden önce çalışmaya başlamış ve bakıma muhtaç çocuğa sahip olan sigortalı anne,yaptığı başvurular nihayetinde çalışma süresinin dörtte biri,toplam ödenen prim gün sayısına eklenir ve ilave edilen süre kadar yaş haddinden gereken düşümler yapılmaktadır.
Bakıma muhtaç engelli çocuğu olan sigortalı annenin,erken emeklilik hakkından yararlanması için geçen süre durumları;
Çocuğun yaşamı boyunca süreklilik göstermektedir,
Evlat edilen çocuklar için benzer işlemler yapılırsa,sonuç olarak erken emeklilik için gün düşümü yapılmaktadır ve bir üst maddede yer aldığı gibi çocuğun yaşamı boyunca süreklilik göstermektedir,
Birden fazla engelli çocuğu olanlar için tek hak vardır. Eğer bakıma muhtaç çocuk,Çocuk Esirgeme Kurumun'da yatılı olarak faydalanıyorsa onlar için bu hak geçerli olmayacaktır.
Bakıma muhtaç özürlülerin tesbiti ve bakım hizmeti esaslarının belirlenmesine ilişkin yönetmelik ilgili resmi gazete yazısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bilginizi arttırmak için bir sonraki makalemiz olan Emeklilik kıdem tazminatı hesaplama adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.