Bagkurlu iken ölenlerin yakınlarına maaş

Bu konumuzda eşinizin yalnızca BAĞKUR'a değil değişik sigortaya da bağlı iken (BAĞKUR.SSK vb) ölümü halinde ölüm maaşının alınıp alın...

Bu konumuzda eşinizin yalnızca BAĞKUR'a değil değişik sigortaya da bağlı iken (BAĞKUR.SSK vb) ölümü halinde ölüm maaşının alınıp alınamayacağı, alınırsa bundan kimlerin yararlanabileceği ile ilgili bilgi vereceğiz. Bagkurlu İken Ölüm halinde yaşayan yakınındakilere gereken haller sağlandığında ölüm maaşı verilmeye başlanır. Bağkurlu iken ölenlerin yakınındakilere maaş bağlanabilmesi için gereken olan prim ödeme gün miktarı ve sigortalılık zamanı yeterince değil ise sigortalı iken ölen şahsın geride kalan yakınındakilere toplu  ödeme yapılarak sigortalı olup ölen kimseden kesilmiş olan primler iade edilir. Sigortalı iken ölmüş olan şahsın yakınındakilere ölüm maaşı verilebiliyorsa toplu ödeme yapılmaz.

Bağkurlu iken ölenlerin yakınlarına maaş nasıl bağlanıyor?

Bagkurlu İken Ölenlerin Yakınındakilere Maaş bağlanması için ölüm tarihindeki mevzuat esas alınır. Sigortalının vefatı durumunda aylıktan faydalanma koşulları münasip ise lakin maaştan faydalanacak yakın kimselerin durumları mevzuata münasip değil ise bu neden gösterilerek kurumdan toplu ödeme talep edilemez.

 

5510 sayılı yasaya göre minimum 1800 gün yaşlılık, malulluk ve ölüm sigortaları primi tanımlanmış olan BAĞKUR ve SSK'lı olan kimselerin yakınındakilere durumları mevzuata münasip olmak şartıyla ölüm maaşı bağlanır. Hem de yalnızca SSK (4a) kapsamında sigortalılığı bulunabilen kimseler için borçlanma olmadan minimum 5 yıl sigortalılık ve 900 gün prim ödeme şartıyla yerine getiren insanların geride kalan yakınındakilere durumları mevzuata münasip olmak şartıyla  emekli aylığı bağlanır. Vazife malullüğü, malullük ya da yaşlılık maaşı almakta veyahut hak etmiş ama henüz aylık bağlanmamış sigortalının geride kalan yakınındakilere da durumları mevzuata münasip olmak şartıyla aylık bağlanır. Bagkurlu İken Ölenlerin Yakınındakilere Maaş bağlanabilmesi için kuruma sağlık dahil hiç  prim borcunun olmaması yahut yakınındakileri aracılığıyla bu borcun ödenmesi gerekmektedir. Tersi halinde borç ödenene kadar maaş bağlanmaz. Başka sosyal Güvenlik Kurumlarına dahil olup hakkın rahmetine kavuşan sigortalı kişiye ölüm ettiği tarih itibarı ile birleştirilen hizmet zamanı üstünden son statüye bağlı olarak maaş verilmeye başlanır. Hizmetlerin birleştirilmesi ile bağlanamıyor ise hizmetler birer birer değerlendirilir.

Bagkurlu İken Ölenlerin Yakınındakilere yani geride kalan eş, çocuk, anne ve baba yasal olarak aylık bağlanabilecek yakınlar olmak ile beraber tamamının SGK nezdinde ayrı ayrı değerlendirmeye tabii tutulması gerekmektedir.

5510 sayılı kanun çerçevesinde resmi nikahı bulunabilen kadın yahut erkek eşinden ölüm durumunda ölüm maaşı (eşi ölmüş maaşı) alır. Çalışıyor olması, emekli olması hakkın rahmetine kavuşan eşten ölüm maaşı almasına engel teşkil etmemekle beraber bağlanacak aylık tutarı geride kalan eşin kurumdan maaş alıp almamasına göre değişkenlik göstermektedir. Eşler yalnızca evlenmeleri halinde ölen eşin maaşını alamazlar.

5510 sayılı yasaya göre, erkek çocukları kendi işlerinden ötürü maaş almadıkları süre zarfında, öğrenci değil ise 18 yaşı dolana kadar, orta öğrenim görmesi halinde 20, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşı dolana kadar  baba veyahut annelerinden ölüm maaşı (yetim maaşı) alırlar. Evlenmeleri halinde maaşları kesilmez.

5510 sayılı yasaya göre kız çocukları, kendi çalışmalarından dolayı maaş almadıkları ve evli olmadıkları müddetçe, yaşları ne olursa olsun baba yahut anne den ölüm maaşı (yetim maaşı) almaya devam edebilirler.

5510 sayılı yasaya göre sağlık kurulu raporu ile %60 çalışma gücünü kaybeden malul çocuklar çalışmadıkları sürece yetim maaşı alırlar. Malul çocuklar için diğer şartlar aranmaz.

Ölmüş olan sigortalının anne ya da babası bütün gelirleri toplamı minimum ücretin net miktarından az ise, değişik çocuklarından maaş almıyorlar ise ve hak sahibi eş, çocukların hissesinden pay kalıyor ise çocuklarından ölüm maaşı alabilirler.

Ölen sigortalıdan ötürü kurumun aylık bağlayabilmesi için hakkın rahmetine kavuşan şahsın yakınlarının SGK'ya başvuru yapması gerekir. Maaş alma hakkının kazanıldığı tarihten başlayarak beş yıl içerisinde talep edilmeyen kısmı zaman aşımına uğrar. Cenaze işlemleri, evlenme bütçeleri ve ölüm toptan ödemesi beş yıl içinde istenmez ise hak sahibi insanlar daha sonrasında talep etse bile ödenemez. Gaiplik halinde ise zaman aşımı gaipliğe yönelik kararın kesinleştiği zamanda başlar.

Eşi ölmüş eşin maaşı tekrar evlenmesi halinde kesilir. Maaşın kesilmesine neden olan evlenmenin ölüm ya da boşanma nedeni ile son bulması halinde talep edilir ise tekrar verilmeye başlanır. Kız çocukları yukarı bölümde söz ettiğimiz hallerde farklılık olduğunda aylık maaşları kesilir. Şartlar tekrar meydana gelirse talep edildiği durumda tekrar aylığa bağlanır.

5510 sayılı yasaya göre tekrar evlenmeleri nedeniyle maaşı kesilecek kız çocuğuna aldığı yetim maaşının iki senelik miktarı bir kereye mahsus olmak üzere evlenme ödeneği (toplum içinde bilinen adı ile çeyiz yardımı) olarak ödenir.

Cenaze ödeneği ise emekli aylığı alır iken, iş kazası yahut meslek  hastalığı halinde henüz emekli olmadan ya da 360 gün prim ödemiş sigortalının hak sahiplerine yakınındakileri yok ise cenaze masrafını karşılamış olan insanlara ödenir.

Emekli aylığı senelerce insanların çalışmaları sonucu kazandıkları gelirdir. Sadece kendileri için değil yakınındakileri içerisinde yaşamaya devam edebilmek için verilen maddi destektir. Şu nedenle haklarımızı ve yakınlarımızdan bize kalan hakları da bilelim ve zamanında talep edelim.

 

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Analık borçlanması adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar