Bağ-kur süt kesintileri

Türkiyede Bağ-Kur çerçevesinde pek çok birey çalışmaktadır ve daha öncesinden de Bağ-Kur çerçevesinde emekli olup emekli maaşlarını a...

Türkiyede Bağ-Kur çerçevesinde pek çok birey çalışmaktadır ve daha öncesinden de Bağ-Kur çerçevesinde emekli olup emekli maaşlarını almakta olan çok vatandaş bulunur. Bu insanlar gerek esnaflıkla gerek de çiftçilikle Bağ-Kur kapsamına girebilmektedirler. Bağ-Kurlular özelde veya devlette çalışma imkanı bulamayan insanların kapsamda olduğu sigortalılık koludur. Bağ-Kurlular için önemli olan bir konu da süt kesintileridir. Bağ-Kur süt kesintileri hakkında bilgileri bu konumuzda bulabilirsiniz.

Devlet, belli devirlerde önceleri belirlenmiş olan niteliklerden kesintiler yapabilir. Bu kesintilerin neler olduğu ve ne kadar kesinti yapılmış olduğu önemlidir. Tevkifat, para mevzusunda kesinti manasına gelir. Bağ-Kurlulardan da kesinti yani Tevkifat yapılabilir. Bakı kuruluşlara süt gibi ürün satan Bağ-Kurlulardan ürünün bedelinin % 1-3 nispetinde Bağ-Kur süt kesintisi yapılmış olduğu bilinir.

Bağ-Kurlu insanlar genelde kendi nam ve hesabına çalışan bireyler olarak bilinir. Bağ-Kurlu çiftçilerden prim Tevkifat kesintisi yapanlarla ve nasıl yapıldığıyla ilgili konular belirlenmiştir. Bu belirlenmiş kurallara göre, Bağ-Kurlu insanlar, bir ay içinde yapacakları tevkifatlar için gereken olan bildirimi düzenlemeliler. Ek olarak bunun yanına Kurum adına yapmış oldukları ödemelerle alakalı olan faturalara ait evrakların birer adet fotokopisini de bildirime eklemeliler. Daha daha sonra ise belirlenen vakit içinde bu evrakları Bağ-Kur İl Müdürlüklerine teslim etmelidirler.

 

Bağ-Kur Kesintilerinin Bildirilmemesi Durumu

Bağ-Kur süt kesintilerinin yahut tevkifatlarının zamanında gerekli olan yerlere bildirilmemesi nihayetinde bazı yaptırımlar ortaya çıkmaktadır. Bu haller da tebliğde beyan edilmiştir. Bahsi geçen olan tebliğin Hukuki ve Cezai Sorumluluk bölgesinde bu konuya yer verilmiştir. Buna göre, insanların yaptıkları tevkifatları belirlenmiş olan zaman içerisinde Kurumlara bildirmemeleri halinde, bu halden insanlar sorumlu tutulmaktadır. Belirlenen süreler içinde kesintilerin bildiriminin yapılmaması veyahut yapılmış olan kesintinin zaman içerisinde kurum hesaplarına aktarılmaması halinde yapılmış olan kesinti tutarları sorumlu kimselerden faizli olarak alınmaktadır. O açıdan insanlar bu konuda dikkatli olmalıdır.

Bağ-Kur süt kesintilerinin ve diğer kesintilerin zamanımızda nasıl işlediği de önemlidir. Tebliğde belirtilmiş hükümlere göre Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışması şu şekildedir: Kendi nam ve hesabına çalışmakta olan bir çiftçinin seneler öncesine ait bir kesinti yapıldığına dair belge olsa bile; bu kesinti tutarı yahut süt kesintisi tutarı Bağ-Kur hesaplarına işlenmemişse, çiftçinin geriye doğru Bağ-Kur kaydı ve tescili yapamamaktadır.

Kısaca bir Bağ-Kurludan ne kadar süt kesintisi yapılırsa yapılsın; eğer bu kesintiler Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarına işlenmezse bir anlam ifade etmemekte ve bir yerde kullanılamamaktadır.

Zamanında kendisinden Bağ-Kur süt kesintisi yapılmış olan insanlar bu haklarını arayabilmektedir. Bu halde olan kimseler belirlenen tarihte bu zamana kadar bir zamanda süt satmışsa ve kendisinden süt kesintisi yapılmışsa ve bu süt kesintisi de Bağ-Kur kayıtlarına işlenmişse; o Bağ-Kurlu kimse makbuz tarihini takip etmekte olan aybaşından başlayarak o yılın sonuna kadar sigortalılık süresine sahip olabilir.

Bu süt kesintisi konusunun çok bağ-Kurluya faydası olur. Bu sebeple, türlü kurumlara süt sattıkları için Bağ-Kur kesintisi yapılmış olan kimseler, bu sürelere ait olan prim farklarını kendileri ödemek suretiyle, bu zamanları emekli aylığı için kullanabilmektedirler. Bu kesintilerle ilgili haller, geriye dönük tescil veya kayıt olanağı sağladığı için Bağ-Kurlular için çok önemlidir.

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Gss borç yapılandırma adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

#1 metin koç,

2002 bugkur sut kesindilrini ssk veya bagkur kurumlarindan ogrene bilirmiyim sut verdigim firma iflas etti elimde sadece mustahil nomarisi var mahmu yok


#2 seğmen durmaz,

1995-2000 arası süt firmalarına süt sattım faturalarını destek almak için ilçe tarım müdürlüğüne teslim ettim elimde şu an fatura yok geriye dönük bağkur kaydı yaptırmak için ne yapabilirim


Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar