Bağ-Kur esasen özgür çalışan kimseler kurumu olarak geçmektedir. Devlette yahut özelde çalışma imkanı bulamayanların prim ödemek sure...
Bağ-Kur esasen özgür çalışan kimseler kurumu olarak geçmektedir. Devlette yahut özelde çalışma imkanı bulamayanların prim ödemek suretiyle emekli olabilmesi için geçerli olan bir sistemdir. Bağ-Kurlular kendi primlerini kendileri öderler. Yani diğer bir deyişle işverenler kendileridir. Bağ-Kurlu olan kimseler minimum minimum ücretin %32'si kadar prim öderler. Ödedikleri prim hasebiyle sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkına sahip olurlar. Borçlarını dondurmuş olan Bağ-Kurlular bazı şartlar ile Bağ-Kur İhya Canlandırma Dilekçesi doldurmak suretiyle tekrar ihya edebilirler.
Devletler, ülkelerindeki çalışan kişilerin haklarını korumak ve onlara sağlık gibi önemli mevzularda pratiklikler sağlamak için türlü yollarla sigortalanma işlemleri yapmaktadır. Bizde de emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur gibi birden fazla sigortalı olma türleri vardır. ve buna göre çalışan kimseler sağlık gibi temel hizmetlerden indirimli faydalanabilmektedirler. Bu çerçevede türkiyede sigortalı olarak çalışan çok vatandaş bulunur ve sigortalı kimseleri en fazla ilgilendiren hallerden birisi de af ve canlandırma olarak da geçen ihya konusudur. Bağ-Kurluları sevindiren af konusu torba kanun ile kesinleşmiştir. Torba kanun ile borcu olan Bağ-Kurluların borçları gelirlerine göre yeniden yapılandırılacak ve bu borçları ödeme pratikliği olarak taksite bağlanabilecektir. Torba kanun ile gelen bu aftan esnaf ve sanatkarların yanında ek olarak, 12 ay ve daha çok prim borcu olanlar ile tarım ya da çiftçi Bağ-Kurlu olan kimseler de faydalanabilecektir. Bağ-Kur affı kapsamındaki borçlarının yapılandırılmasını isteyen Bağ-Kurlu bir çalışan, af başvuru formu ve kimlik fotokopisiyle Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvuru yapabilir. Bu af ile tabii ki borçlarının tamamı silinmiyor. Bunun yerine borçların ödenmemesiyle eklenen gecikme zammı ve üzerine ekstra eklenen faizi silinecek. Kapital üstünden ise en nihayetinde gereken hesaplamalar yeniden yapılacak.
Bağ-Kur ihya canlandırması çerçevesinde, dondurduğu süreleri tekrar aktifleştirmek isteyen insanlara bu hak tanınıyor. Durdurulan bu sürelerin, eğer hak sahibi şahıs talep ederse ödemesi yapılabiliyor. Buna göre, talep yapan sigortalının veyahut bu konuda hak sahibi olan kimselerin ödeyeceği tutar, istek yapılmış olduğu zamandaki prime esas kazançlar üstünden hesaplanıyor. Yani kısaca başvuru ne zaman yapılırsa esas alınan prim tutarı o dönemdeki prim tutarıdır. Hesaplanan bu Bağ-Kur ihya tutarları tebliğden başlayarak en geç üç ay içerisinde ödenmelidir. Yani kısaca açıklamak gerek duyulursa, eğer bahsi geçen olan sigortalı şahıs ilerde iktisadi durumunu düzeltirse, devlete olan prim borçlarını ödemek suretiyle sigortalılık süresini ihya edebilecek, yani canlandırabilecektir.
Bağ-Kur İhya canlandırmasına başvurmak için her şeyden önce Sosyal Güvenlik Kurumundan alabileceğiniz veya internet üzerinden rahatça indirebileceğiniz Bağ-Kur İhya Canlandırma Dilekçesi formunu doldurmak zorundasınız. Bağ-Kur İhya Canlandırma Dilekçesi formunda sigortalı kimsenin yani hak sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, Bağ-Kur numarası istenmektedir. Bundan sonra kimsenin kendi adresini Tebligat Adresi tarafına yazması gerekmektedir. Bağ-Kur ihya canlandırma dilekçesinin bir alt bölgesinde ise Prime Esas Günlük Kazanç Beyanını TL cinsinden yazıyoruz. Bağ-Kur ihya canlandırma dilekçesinin son bölümünde ise telefon numarası, faks numarası, cep telefonu numarası ve e-posta adresini eklemek suretiyle tarihi doldurup imzaladıktan sonra yanında kimlik fotokopisiyle beraber gereken birimlere iletebilirsiniz. Böylelikle durdurmuş olduğunuz bu durum, Bağ-Kur İhya Canlandırma Dilekçesinin doldurulmasıyla ve teslim edilmesiyle tekrar aktif edilebilmektedir.
Dilerseniz bir sonraki konumuz olan Malullük aylığı nedir? kimler malullük maaşı alır? adlı yazıyı okuyabilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.