Askerlerin kademe ilerlemesi nasıldır?

Askerlik görevi, ülkemizi korumak, kollamak, harp sanatını öğrenmek veyahut yapabilmek için gereken olan bir hizmettir. Askerlik göre...

Askerlik görevi, ülkemizi korumak, kollamak, harp sanatını öğrenmek veyahut yapabilmek için gereken olan bir hizmettir. Askerlik görevini asker yerine getirir. Asker, askerlik yapan erbaş veyahut erlere, özel kanunlarla Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup olan ve resmi kıyafet taşıyan insanlara denir. Tarihimizde, geçmiş yıllara gidildiğinde askerliğin yeri hayli önemlidir. 'Her Türk asker doğar.' cümlesinden de anlaşılacağı gibi askerlik vazifesi her Türk bireyi için çok önemlidir.

Askerlik hizmeti, türkiyede 20 yaşına giren her genç için gerekli olan bir görevdir. Bu görev eğitimin devam etmesi gibi gereken haller olduğunda ileriki bir yaşa ertelenebilir. Gerekli askerliğin yanında bir de bedelli askerlik bulunur. Bedelli askerlikte, şahıs belli bir fiyat karşılığında askerlik görevinden muaf tutulur ve askere gitmesine gerek kalmaz. Ama ne olursa olsun gerekli askerlik durumu kimsenin belli bir dönemdeki çalışma hayatına denk gelir. Böylelikle memur olarak çalışanların çalışma sürelerini değiştirmektedir. Askerlikte kademe ilerlemesinin nasıl olduğunu aşağı kısımdaki bölümde okuyabilirsiniz.

Memurların Askere Gitmesinde Kademe İlerlemesi

 

Devlet memuru iken askere giden erkeklerde, askerde oldukları zamanda görev yerleri benzer kalıyor ve askerde bulundukları dönemler, askere giden şahıs aylıksız izinli sayılıyor. Terhis olunca devlet memurluğu görevine dönmek isteyen bu memurlar, terhisten başlayarak 30 günün içinde ilgili kurumlara başvurmalıdırlar. Bu 30 gün içinde kurumlar ilgili kimseleri işi başlatmak zorundadır. Şahıs, eğer askere gittiğini kurumuna bildirmezse ve döndüğünde tekrar benzer yerde memur olarak çalışmak isterse de; o kimsenin buna hakkı bulunuyor. Devlet memurlarının askerlikte geçen süreleri, askerliğe ayrıldıkları sıradaki derecede kademe ilerlemesi olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Memur Olmadan Askere Gidenlerde Kademe İlerlemesi

Kimselerin askerlik zamanlarının memuriyetine etkisinde askere memuriyetten önce veya sonra gitmesi önemli değildir. 657 sayılı kanunda askerlik görevini icra ettikten sonra memurluk mesleğine atanan insanların askerlikte geçen vakitlerinin kademe ilerlemesinde dikkate alınacağı belirtiliyor. Askerlik görevlerini yapmanız sonrasında devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabii tutuluyor ve askerlikte geçen süreleri gereken incelemelerden sonra kademe ilerlemesi yapılmak yahut sınav-seçmeye tabii tutulmak şartlarıyla derece yükseltilmesinde değerlendirmeye alınıyor.
Memuriyetten ayrıldıktan sonra askerlik görevini yapanların kademe ilerlemesinde de bu haller geçerli oluyor. Bu kimseler askerlikten sonra tekrar memuriyete girerlerse; askerlikte geçirdikleri süreler kazanılmış aylık ve kademe derecelerinin belirlenmesinde rol oynar. Askerlik halinin kademe ilerlemesi böyledir.
Askerliğin Memurun Senelik İznine Etkisi
Memuriyetten önce askere gidenlerde veya memuriyetten ayrılarak askerlik görevini yapınca memuriyete tekrar dönenlerde, askerlikte geçirdikleri süreler senelik izin vakitlerinin hesabına katılır. Memuriyetteyken yapılmış olan askerlikte ise, bu süreler aylıksız izin olarak sayılır ve değerlendirilir. Bunun hesaplanması için memurun askerlik borçlanması yapmış olmasına gerek yoktur.

Askerlik Süresinin Emekliliğe Etkisi

İnsan, memuriyete girmeden önce askerliğini yapmışsa veyahut memur iken askerliğin yaparsa, askerde geçirmiş olduğu bu süreler emeklilik hesabında değerlendirilmez. Eğer emeklilik günlerine etki yapması isteniyorsa, askere gidilen süreleri memur asker borçlanması adı altında borçlanması gerekmektedir.
Memurlukta, çalışılan her sene için devlet memuruna 1 kademe olarak etki eder, her 3 sene içinse bir derece verilir. Bu maddeye bakılarak askerlikte geçen sürenin ve önceki kademedeki sürelerin toplamı 3 sene olduğunda memura ve öğretmene 1 derece eklenmektedir. Bu derece eklenmesinde bir sorunla karşılaşılırsa şahıs kurumuna dilekçe vererek bunu halledebilir.

Devam etmek için bir sonraki konumuz olan Bağ-kur vergi mükellefleri adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar