Son günlerin en fazla tartışılan konularından biri de araç vergi borcu taksitlendirme işlemi için son günün ne zaman olduğu ve nasıl ...
Son günlerin en fazla tartışılan konularından biri de araç vergi borcu taksitlendirme işlemi için son günün ne zaman olduğu ve nasıl yapılacağı konusudur. Araç vergi borcu taksitlendirme 2016 senesi için nasıl olacak ve ne zaman başlayacağına dair bilgi vatandaşların en fazla ilgisini çeken konular sırasındadır.
Bilindiği üzere araç vergi yapılandırma ile ilgili 2014 senesinde çıkan karara aslında yola çıkılmaktadır. Maliye Bakanlığından gelen açıklamaya aslında 2016 senesinde vergi affı gibi bir durumun olmayacağı kanaatine varıldı. Buna karşın 36 aylık taksit ile 2016 senesinden önceki döneme ait olan prim borçlarının taksitlendirilebileceği ilgili halde mümkün hale gelecektir. 2016 yılının ikinci yarısında olmamıza karşın araç vergi borcu taksitlendirme ile ilgili henüz yeni taksitlendirme olmamış değişik vergi düzenlenmesi konusuna gidilmemiştir. Lakin borcu olan kişiler için 36 ayı geçmemek kaydıyla devlete 50 bin TL üstünde borcu oldukları durumda faiz alınmak suretiyle taksitlendirme yapılsa da 50 bin TL altında borcu olan insanlar aracılığıyla teminata gerek kalmamaktadır.
Kamu alacakları kanununun 48. maddesine göre devlete vergi borcu olan vatandaşların yazılı halde teminat istemiş olması halinde devlet başvuru yapan kimselerin amme alacağı durumda üç yıl (36 ay) taksitlendirme yaparak bu vatandaşlardan prim borçlarını alacak. Bu 3 yıl kişiler için büyük avantaj hesap edilmektedir. Bu hizmet ek olarak Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla verilir.
Araç vergi borcu taksitlendirme yapmak isteyen kişiler kimi zamanlarda devlete olan borçlarını aksatmaktadırlar ve bu halde ödemelerini aksattıkları için otomatikman sistem dışında bırakılacaklar. Bakanlar kurulu devlete bir vergi borcu olan vatandaşların bu borçlarını borçlu oldukları tutarın on katı kadar artırabilir. Büyük kentlerde bu tutar 3 milyon TL küçük kentlerde ise 2 milyon 250.000 TL değerinde bir tutar olabilir.
Eğer kırmızı ışıkta yolu geçmiş iseniz – 199,55 TL gibi bir tutar, Alkol kullandıktan sonra araç kullanılması halinde– 844,64 TL gibi bir tutar, Benzer şahsın bir kez trafik cezası uygulamasına maruz kaldıktan sonra ikinci kez alkollüyken araç kullanılmış olduğu tespit edildiği zaman- 1058,97 TL gibi bir tutar, Bu şahsın 3. defa alkollüyken araç kullanması durumu tespit edildiği zaman ise 1702.30 TL gibi bir tutar araç trafik borcu olarak alınacak. Araç trafik borcu taksitlendirme yapılarak borçlar ödenebilir.
Araç vergi borcu taksitlendirme motorlu taşıt, gecikme zammı, birikmiş olan ceza tutarı nedeniyle faiz ile ödenecek vergi zamları, kara yolları için geçiş ücreti zamları araç vergi borcu taksitlendirme işlemine aittir. Bu hizmet Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla verilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’na gittikçe başvuru yapılabilmektedir. Aşağı bölümdeki bağlantısına tıklayarak GİB resmi sayfasına ulaşabilmektesiniz. Bu zaman aşağı bölümde gördüğünüz bu sayfa ile karşılaşacaksınız. Plakanızı, özel plakaya sahip iseniz özel plakayı, T.C. kimliğin numarasını ve tescil tarihini yazarak ”tamam” yazılı düğmeye basınız.
Araç vergi borcunuzu internet ile sorgulamak mümkündür. Bunu yapmak için konunun sonundaki tuşa basınız. Hemen sonra T.C. kimlik üzerinde yazan numaranızı, Nüfus Cüzdanı serinizi veyahut numaranızı yazınız. Daha sonrasında anne, baba, eşiniz veyahut çocuğunuzun T.C. kimlik numarasını yazınız. Annenizin kızlık soyadının ilk ve 2. harfini yazarak araç vergi borcu taksitlendirme işlemini devam ettiriniz. Robot olmadığınızı ispatlamak için renkli halde verilecek olan büyük harf ve rakamlarla verilecek olan güvenlik kodunu giriniz.
Birçok bankalar araç vergi borcu taksitlendirme işlemi için faaliyette bulunur. Araç vergi borcu taksitlendirme işlemi aşağı kısımdaki bankalar aracılığıyla yapılabilir:
Resimde gördüğünüz banka şubelerine gittikçe araç vergi borcu sorgulama işleminizi gerçekleştirirsiniz.
Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan E-devlet şifresi nasıl alınır? adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı.