Araç muayene affı

Zamanımızda pek çok kimse aracılığıyla bazen bir bazense birden fazla araç alınmaktadır. Durumu hazırda trafik gibi bir sorunun olmas...

Zamanımızda pek çok kimse aracılığıyla bazen bir bazense birden fazla araç alınmaktadır. Durumu hazırda trafik gibi bir sorunun olmasının en büyük nedenlerinden biri de zaten budur. Trafiğe çıkan bu kadar çok miktarda araç olsa da herkes araçları ile ilgili olan sorumluluklarını bilmemektedir. Bu sorumluluklardan biri de araç muayenesidir. Araçlar belli aralıklarda hem aracın kendi sağlığı için aynı zamanda bu aracı trafiğe çıktığı zaman trafik ve trafikte yer bulan diğer araçlar yönünden güvenliği zedelememesi yönünden yaptırılması gerekli olan muayeneler bulunur. Unutulmaması gerekli olan şey bu muayenenin gerekli olmasıdır. Muayene yaptırmadan bir aracın trafiğe çıkması da yasaktır. Buna karşın muayene yaptırmadan trafiğe çıkan araçlara türlü ceza yaptırımları uygulanacaktır. Bu ceza yaptırımları araç muayenelerinin gecikme süresine ve aracın çeşidine göre değişim gösterir. Kamyon için ayrı, otomobil için ayrı, minibüs için ayrı, otobüs için ayrı, traktör için ayrı tutarlarda ceza ödenmesi gerekir. Araç Muayene Affı ise kimi zamanlarda uygulanmaya koyulan bir durumdur. Araç muayene affı en son 30 Haziran 2015 tarihinde son bulmuş olup o günden beri de yürürlüğe konmamıştır. Bunun yanı sıra araç muayenesi geçmesine karşın trafiğe çıkan araçlara verilen cezalarda korkutucu derecede yüksek meblağlar olmadığı için araç muayene affının da getirilmemesi anlaşılırdır.

 

Tüvtürk araç muayene konusunda yetkili ve görevli olan tek kuruluştur. Araçların periyodik olarak muayene ettirilmesi zorunluluğu yalnızca aracı süren kişiyi değil aynı anda araç trafikteyken aracın içerisinde yer bulan, araç trafikteyken benzer yol içerisinde hareket eden diğer araç ve bu araçların içerisinde olan insanlar için, ek olarak masum diğer canlıların güvenliği için önemli olup eksik olmadan bir biçimde yaptırılmalıdır.

Araçların düzenli halde muayene edilmesi bu aracın kaza yapma olasılığını azaltırken, trafik içerisindeki can ve mal güvenliğini arttıracaktır. Hem de muayenesini düzenli biçimde yaptıran araçların ömrü uzar ve o nedenden dolayı de ikinci el satışlarındaki fiyatı diğer araçlara göre daha yüksek olur. Test ve kontrol cihazları ile yapılmış olan araç hal tespiti esnasında ağır kusurlu veya emniyetsiz bir durumda olan araçlara onay verilmez. Ek olarak bu araçların bir ay içerisinde gereken tamir işlemlerini yaptırması gerekmektedir.

Araç muayene affı ile ilgili görünürde bir uygulama bulunmadığı için araç sahiplerinin bu konuda pek fazla umutlanmaması gerektiğini de ek olarak belirtelim.

Araç Muayene Gecikme Cezaları

Araç Muayene yaptırmama cezası yasalar aracılığıyla belirlenmiş bulunmaktadır. Araç muayene cezaları için her bir aylık fiyat için yüzde beş fazla fiyat alınacaktır. Bunun yanı sıra yasa aracılığıyla belirlenen bilgilere göre ister bir gün ister yirmi dokuz gün muayeneyi geciktirin her halükarda bu gecikme bir ay olarak değerlendirilecektir. Tahsil edilecek olan bütün araç muayene ceza tutarları Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na aktarılır. Araç Muayene affı da bu kapsamdadır.

Bu konu ile ilgili türlü hesaplar yapmak mümkündür. 2017 senesi için Tüvtürk aracılığıyla belirlenen araç muayene ücreti 198,24 TL’dir. Araç muayenesi için 150 gün geciken biri toplamda beş aylık bir gecikme gerçekleştirebilmiş olur. O nedenle de yüzde beşlik oran beş ile çarpılacaktır. Bu halde ödenmesi gerekli olan araç muayene gecikme cezası 198,24 x 0,05 x 5 biçiminde hesaplanır. Buradan çıkan sonuç 49,56 TL’dir. Bu halde beş aylık bir gecikme 49,56 TL’lik bir ceza ile sonuçlanacaktır.

Bir başka örneğimiz ise 299 gün için olsun. 301 gün esasında 10 ay 1 gündür. Ama sayfamızın başlarında bahsetmiş olduğumuz gibi bu gün sayısı 10 aya değil 11 aya tamamlanacak ve bu biçimde araç muayene gecikme cezası hesap edilecektir. Bu halde 2017 senesi için belirlenmiş olan araç muayene ücreti olan 198,24 TL ile 11 ve yüzde beş oranında olan gecikme cezasını çarparız.

198,24 x 0,05 x 11 = 109,032 TL’dir. Bu halde 11 aylık bir gecikme için ödenmesi gerekli olan fiyat 109,032 TL olabilecektir. Bu tutarlar muayene ücretinin üzerine eklenecek tutardır.

Bunun yanı sıra muayenesiz olan bir aracın kullanılması durumunda trafik kontrolünde veya bir nedenden ötürü trafik polisine yakalanan biri 96 TL tutarında ceza ödeyecektir. Bu tutarı peşin ödemesi durumunda ise 72 TL ödemesi gerekmektedir. Bununla beraber bu aracı süren şahsın ehliyetine on puan değerinde ceza puanı yazılacaktır. Araç sürücülerine tanınan süre içerisinde araç muayene edilmez ve bu kimseler benzer nedenden ötürü bir kez daha yakalanırlarsa trafikten men edilirler.

Trafikten çekme belgesi alınmasının sonrasında belli bir zaman sonra bir kez daha trafiğe çıkan araçlardan trafikten çekilmiş olduğu dönem için bu zamanı belgeleyebildiği süre içerisinde gecikme bedeli alınmayacaktır. Muayene zamanı kanıtlanamaz ise araç sahibi veya aracı süren insan araç muayene gecikme cezasını ödemek ile yükümlü olur.

Gecikme Cezası Olmadan Muayene Durumu

Araç Muayene affından sonra gecikme cezasına gelelim. Yurt dışında olan araçlar veyahut bu araçların sahipleri için araç muayene gecikme cezası ile ilgili bir çeşit farklılıklar bulunmaktadır. Yurt dışında kalan bir kimsenin aracı yurt içerisinde yer alıyorsa bu kimseler yurt içine girdikleri andan başlayarak bir ay içerisinde araçlarını muayene ettirirse yüzde beş gecikme bedeli ödemek zorunda kalmaz. Ticari nedenlerinden ötürü yurt dışına çıkan bir şahıs de yine benzer biçimde yurt içine girdiği andan başlayarak bir aylık dönem içerisinde araçlarını muayene ettirdiği durumda araç muayene gecikme cezasını ödemek zorunda kalmaz. Geçerli muayene vakti dolan ve buna karşın yurt dışına çıkan insanların araçlarından, yurt dışında kalındığı veyahut iş nedeni ile yurt dışına çıkıldığı dönemin sonrasında yurt içine girilmesinin sonrasında araç muayenesi için tanınan bir aylık dönem içerisinde aracını muayene ettirmeyen kimselerden, yurt dışında kaldığını belgelendiremeyen kimselerden gecikme süresine bakılarak araç muayene gecikme cezası tam bir biçimde alınacaktır. Yalnızca gezi amacıyla gibi hallerden ötürü yurt dışına çıkan birinden de araç muayene gecikme cezası geciktiği dönem boyunca hesap edilerek tahsil edilecektir.

Devam etmek için bir sonraki makalemiz olan Bağ-kur 4500 günden emeklilik adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar