Almanya'dan türkiye'ye prim aktarma

Almanya'dan Türkiye'ye Prim Aktarma, ülke içerisindeki çok vatandaşı ilgilendiren konulardan birisi olarak görülür. Çokca vatandaşımı...

Almanya'dan Türkiye'ye Prim Aktarma, ülke içerisindeki çok vatandaşı ilgilendiren konulardan birisi olarak görülür. Çokca vatandaşımız iş hayatlarına Almanya'da başlamakta ve emekli olunca ülkesine dönüş yapmaktadır. Prim iadesine ve koşullarına geçmeden önce prim iadesinin ne demek olduğunu öğrenmekte yarar var. Prim iadesi, Almanya'da sigortalı çalışan Türklerin, orada yatırılmış primlerinin istek üstüne ve kurumlarca belirlenen bazı koşullar içinde, sigortalılara veya ölümleri durumunda ailelerine iade edilmesidir. Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmasının en önemli sonucu ise, primlerin iade alınan tarihe kadar olan Alman emeklilik sigortasının iptal edilmesidir. Kısaca Almanya'da yaşayan bir Türk, kendi isteği ile veyahut hak sahiplerinin talebi ile Almanya'da hak kazandığı primlerin iadesini isteyebilir ve bu primleri kendi ülkesindeki sigortasına devrini yaptırabilir.

İade Başvurular Nereye Yapılmalıdır?

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmak için başvurular ikamet yerindeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne yapılmalıdır.

İade alabilmek İçin Aranan Şartlar

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarma için devlet aracılığıyla belirlenen bir takım şartlar bulunur. Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmak isteyen Türk vatandaşının priminin iadesi için çok önemli şart iki senelik bekleme süresinin dolmuş ve şahsın Almanya'yı terk etmiş olmasıdır. Eğer çifte vatandaşsa ülkeye kesin dönüş yapmış sayılmadığı için prim iadesi yaptıramaz. Yani birinci şart Türk vatandaşı olmaktır.

 

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmada ikinci şart mecburi sigortalılık kapsamındadır. Mecburi sigortalılığın sona erdiği tarih bekleme süresinin başlangıcı olarak kabul edilir. Almanya ve Türkiye' deki mecburi sigortalılık eşdeğer olup Almanya'da kazanç yerine geçen ödemeler olarak kabul edilen işsizlik parası, işsizlik yardımı ya da 1 Ocak 2005'ten sonra işsizlik parası veyahut hastalık parası gibi ödemeler mecburi sigortalılık olarak işlem gördüğü için bekleme vakti bu tür ödemelerin bitmesine yakın başlamaktadır. Yani Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmaya başvurmadan önce bu sürenin bitişine dikkat edilmesi gerekmektedir. Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmaya başvurmada, bu iki senelik bekleme süresince Türkiye'de yahut Almanya'da mecburi sigortalı bir işe girilir ise; iki senelik bekleme zamanı her defasında mecburi sigortalılığın sona ermesinden sonra tekrar başlamaktadır. Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmaya başvurma sürecinde, tutuklu olarak geçen süreler ile kanuna göre isteğe bağlı sigortaya prim ödenen süreler, bekleme süresini etkilemez.

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmaya başvurmada, 17 Mart 1987 tarihine kadar Almanya'yı terk etmiş insanlarımız Türkiye'de mecburi sigortalı olsalar bile bekleme süresinden etkilenmezler, istedikleri halde bekleme zamanı olmadan primleri iade edilir.

65 yaşını doldurdukları durumda her iki ülkedeki prim ödeme süreleri toplamı 5 senesi bulmayan insanlarımız da 24 aylık bekleme süresine tabi olmadan Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarma isteğinde bulunabilirler.

 Yetimler prim iadesi alabilir mi?

Yetimlerin prim iadesinden yararlanıp yararlanamayacağı da önemlidir. Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmak isteyen yetimlerin prim iadesine hak kazanabilmeleri için, Alman emeklilik sigortasından yetim maaşı alabilme kriterlerine sahip olması gerekmektedir. Yani diğer bir deyişle yetim maaşı bağlanması şartlarını taşıması gerekmektedir. Bu koşulları şöyle sıralanmaktadır:

18 yaşını doldurmamış yahut mesleki eğitimde bulunabilen yahut engelli bir hal nedeniyle kendi geçimini sağlayamayacak halde olup, 27 yaşını doldurmamış yetimler

15 yaşını doldurmuş yetimler ise dilekçe verme hakkına sahiplerdir.

Eğer birden fazla yetim var ise prim iadesi tutarı yetimler arasında eşit olarak paylaştırılır.

Almanya'dan hangi primlerin iadesi yapılır?

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmada, iadesi yapılabilen primler de önemlidir. Sigortalı adına ödenmiş olan primlerin yarısı yani sigortalı hissesi iade edilmektedir. Hastalık parası, yaralı parası gibi belli sürelere ait sigortalının şahsen üstlendiği primler iade edilmektedir.

Almanya'dan hangi primlerin iadesi yapılmaz?

Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarmada iade edilmeyen primler de vardır. Sigortalının maddi olarak katkıda bulunmadığı, işsizlik parası, işsizlik yardımı ve çocuk yetiştirme gibi sürelere ait primler, prim iadesi kapsamına girmemektedir. Herhangi bir emeklilik sigortası aracılığıyla yapılmış bir aylık ödemesi ya da iyileştirme tedbirleri ile kendisi, eşi yahut çocukları için verem hastalığı gibi özel hastalıklar nedeni ile yapılmış olan yardımlardan önceki sürelere ait primler bu çerçevede iade edilmemektedir. Aylık ödemesi yahut iyileştirme tedbirlerinden yararlanmış sigortalıya, bundan sonraki süreler için prim iadesi yapıldığı zaman, primi iade edilmeyen sürelere ait primlerde iptal edilmekte, bu sürelere istinaden daha sonrasında aylık dahil bir yardım yapılmamaktadır. Ayrıca Almanya'dan Türkiye'ye prim iadesinde, sigortalı kimsenin adına ödenmiş olan primlerin yalnızca yarısı iade edilmektedir. İşsizlik parası, işsizlik yardımı ve çocuk yetiştirme gibi sürelere ait primler Alman sigorta kasasında kalmaya devam ediyor ve Almanya'dan Türkiye'ye prim aktarma çerçevesinde iadesi yapılamıyor.

Bilginizi arttırmak için bir sonraki konumuz olan Bakıcı yardımı adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum yapabilir, soru sorabilir, bilgi verebilirsiniz...

Etiketler

 

Kategoride Popüler Konular

Son Yorumlar

Sitede Popüler Yazılar